dijous, 2 de juliol del 2020

Sant Julià de Ramis

Sant Julià de Ramis – Muntanya dels Sants Metges – Camí Vora Ter i Congost
Dissabte 30 maig 2020 (Mª Clara Martínez)
Ruta molt senzilla i fàcil, per fer a peu o amb bicicleta, i per gaudir d’entorns molt diferents i de diversos elements carregats de historia.





Comencem la caminada a Sant Julià de Ramis. Aquí no hi trobem un nucli urbà pròpiament dit. Tan sols l’ajuntament, la moderna església parroquial de Sant Julià i algunes masies. Prenem el carrer que surt de darrera l’església, el Camí de les Coves, i al poc ens desviem a l’esquerra per un pista que, sense massa esforç, ens enfila al cap d’amunt de la Muntanya dels Sants Metges. Arribem a una pista asfaltada, girem a la dreta i de seguida trobem La Fortalesa. És propietat privada i no hi podem entrar. Aquesta fortificació va ser iniciada l’any 1893, i un cop perduda la seva funció, ara hi ha l’hotel de cinc estrelles Sants Metges i que a més alberga un Museu de Joieria i un Centre d'Art Contemporani.
Seguim per la pista i el següent punt d’interès és el Castellum Fractum (castell en runes). Per la seva posició estratègica, aquest punt va ser ocupat per un poblat ibèric del segle VI al I aC. Els romans aprofitaren l'estructura del poblat ibèric i hi establiren una fortalesa, des de la que podien dominar el recorregut de la Via Augusta. Aquesta fortificació de control i defensa de la via pública va passar a mans dels visigots quan va desaparèixer l’Imperi romà d’Occident. Molts segles d’història, molt ben explicats en diferents plafons informatius i amb unes vistes excepcionals.










Més endavant hi ha l’església romànica dels Sants Metges, amb modificacions dels segles XVII i XVIII i protegida com a bé cultural d'interès local. Fou el nucli central d'un territori, de població dispersa a redós de la muntanya. Se sap de l'existència, d'ençà el 1087, d'una sagrera i d'algun mas. Mai, però, es va desenvolupar en aquell lloc un veïnat de certa entitat. Podem passejar pel seu entorn i pujar al campanar. També hi ha una espaiosa zona amb taules i bancs que ens conviden a fer una aturada per esmorzar i recuperar forces. Si seguim una mica més la pista, arribarem al cementiri municipal, tancat, però amb una bona panoràmica de Celrà i el seu entorn. 










A partir d’aquí iniciem el descens cap a la plana. Ens desviem uns metres per donar una ullada al veïnat dels Sants Metges, un grup de importants masies molt ben restaurades. Anem baixant, per una densa zona boscosa on hi predominen alzines, pi blanc, alguns roures i un parell de clapes de castanyers. El sotabosc és quasi impenetrable. Ja a la plana, ens acostem a veure el riu Terri, amb una bona quantitat d’aigua, i que recull les aigües de desguàs de l’estany de Banyoles.
Arribats a una pista asfaltada, la creuem i seguim els indicadors de Camí Vora Ter. Seguim aquest riu no massa lluny de l’aigua i trobem el canal Sant Jordi, que desvia aigua cap a la séquia Vinyals de Celrà i cap a Colomers, i el Cau de les Goges. El Cau de les Goges és una cavitat que allotjà un jaciment arqueològic pertanyent al Solutrià superior (fa 18.000 anys). Està constituït per una gran esquerda que forma una cavitat, amb dues entrades.











Entrem al congost, l’estret per on el Ter s’ha anat obrint pas al llarg dels anys per arribar al mar. En aquesta zona tenim unes esplèndides vistes del Ter.
Anem per una còmoda pista forestal, gaudint de les vistes, fins a l’ermita i la masia de Sant Vicens de les Roquetes. Can Sant Vicenç és una masia annexada a la capella de Sant Vicenç de les Roquetes que antigament era el convent. Protegida com a bé cultural d'interès local està quasi tota ensorrada. La canònica de Sant Vicenç de les Roquetes es va fundar el 1187 i mai va esdevenir un lloc d'importància. Al segle XIV hi consta el prior i un canonge. Al segle següent ja s'havia extingit. I ja tan sols ens queda una passejada per arribar de nou a Sant Julià de Ramis, on hem començat la ruta.
Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.


Powered by Wikiloc

WIKILOK - Track Mª Clara Martínez - clarilla

1 comentari:

Títol:
Escriu: