dimarts, 17 de març de 2020

De Banyuls a Portbou

Antoni Llagostera (30 gener 2020)
La tarda vespre del 25 de setembre de 1940, Walter Benjamin i els seus acompanyants entraven a Portbou. Enrere quedaven més de dotze hores de camí, a través de les muntanyes. A Portbou, l’esperava la mort. Rememorar aquest viatge, des de Banyuls de la Marenda, al Rosselló francès, a la dita Costa Vermella, fins a Portbou, a la Catalunya espanyola, a l’inici de la Costa Brava pel nord, passant pels mateixos paratges que va seguir el pensador jueu alemany Walter Benjamin, significa submergir-se de ple en la experiència de la història, ara que celebrem aniversaris relacionats amb el pensament i l’actuació dels nazi. El Camí Walter Benjamin és una excursió que invita tant a caminar amb al pensament sobre els horrors de la guerra i la barbarie, en una ruta transfronterera, seguint les passes d’un pensador i filòsof alemany Walter Benjamin en la seva fugida de la França ocupada cap a Estats Units el 1940, entre Portbou (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló). Significa submergir-se en la vida d’un pensador alemanys molt interessant, membre de la dita Escola de Frankfurt, que va contribuir amb un pensament crític a conèixer millor la nostra època. Un camí que té interès històric, filosòfic, però alhora que ens permetrà conèixer uns paisatges plens de valors geogràfics, paisatgístics i botànics.


Així doncs la sortida de l'excursió l'hem fet a Banyuls de la Merenda (oficialment en francès Banyuls-sur-Mer), un poble de 4.681 habitants de la comarca del Rosselló, cap de la comuna del mateix nom, a la Catalunya del Nord. Un punt on hi trobem molts atractiius. El camí Walter Benjamin està marcat amb diferents senyals. En el costat francès hi ha un cartells fins el cim del coll coll de Rumpisó o del Suro (540 m alt). En tot cas les senyals més freqüuents i vàlides son de color grog i en algunes dobles negres amb una ratlla adicional vermella. En el passeig de la platja i darrera de l’ajuntament hi ha diferents estàtues d e l’escultor banyulenc Arístides Mallol, dos dedicats a les víctimes de les dues guerres mundials. Passarem per l’Avenue Géneral De Gaulle que puja paral·lel a la riera de Vallauria, creuerem riera un cop passat el pont del tren per sota i pel carrer Pierre de Marca, agafarem Chemin de Mas Guillaume i Boulevard des Évades de France, anant pel barri de Puig del Mas. No cal perdre´s una degustació de vi de Banyuls.


Començarem a pujar el Coll de Bast. Fins aquí hi ha pista asfaltada entre camps de vinyes. En aquest coll de Bast (143 m alt) Walter Benjamin passà la nit
al ras en la seva fugida cap a Portbou. Seguim el camí de pujada direcció al coll de Rumpisó o del Suro per un camí incòmode, uns dos kilòmetres. Al coll hi trobem la fita fronterera 597. Aquí hi conflueixen els municipis de Banyuls de la Marenda (Rosselló) i Portbou (Alt Empordà). El següent punt de l'excursió és arribar fins a la Torre de Querroig (672 m alt) un 100 cims. Des d’aquest punt s’obtenen meravelloses vistes del Mediterrani a llevant i de l’Albera a ponent, en una panoràmica de 360º que embadaleix. Al cim trobem les ruïnes d’un antic castell medieval dels segles X-XI. La torre rodona és una construcció posterior dels segles XIV o XV.


 

Tornem enrere cap al coll anterior i agafem un corriol que baixa pel vessant sud del Puig de l'Àliga. Transitem per una garriga que esdevé un alzinar esclarissat pel Rec de Querroig. Durant el recorregut trobarem fins a tres  plafons “Reflexions de Walter Benjamin” de Memorial Democràtic, amb textos escrits per Walter Benjamin en quatre idiomes. Arribats al costat de la riera de Portbou, hi ha el mas de Budellers, que és el lloc habitat més antic de Portbou. I ja començem a entrar a aquesta població de l'alt empordà on hi destaca entre d'altres l'estació de tren. La gran marquesina de ferro i vidre que cobreix les andanes fou construïda el 1929 pels tallers de Joan Torras i Guardiola. 

 

I lloc obligat de visita avent fet el camí Walter Benjamin, és el monument dedicat a Walter Benjamin “Passatges”, una obra de Dani Karavan  que commemora el 50è aniversari de la mort del filòsof alemany l’any 1940 a Portbou. L’obra  forma part de la ruta urbana de Walter Benjamin, un itinerari que uneix diferents punts d’interès al voltant de Benjamin. I el tren ens permet tornar cap a Banyuls on hem deixat els cotxes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: