dilluns, 2 de setembre del 2019

De Núria a Fontpedrosa

El passat dimecres 10 de juliol nova sortida per un dels camins de romiatge de la Vall de Núria amb l'Antoni Llagostera. Una manera de reivindicar aquestes rutes, algunes d'elles gairebé oblidades. És el cas de la nostra, utilitzada pels devots del Conflent i la conca del riu Tet, el camí de Núria a Fontpedrosa.
Hem passat la nit a les instal·lacions de la Vall de Núria per poder sortir ben d'hora a caminar. Un primer tram ens ha de portar fins al coll de Noufonts seguint el GR 11 amb la companyia del torrent de les Molleres amunt fins al pont que el creua, el Pont de l’Escuder. Enfilem cap a la coma de Noufonts i el coll homònim. Hi arribem desprès d'una forta pujada. Som a 2.651 metres, el punt més alt de la excursió, on ja tenim vistes a les dues vessants.











Un segon tram ens ha de portar fins al refugi de l'Orri, en aquest cas sense senyals, només algunes fites. Primer hem d'anar a buscar el coll d'en Bernat ja en territori francès. Ara toca baixar per un fressat corriol de zigzagueja vessant avall. Passem per la Barraca de l'Estanyol i més avall les clotades de l'Estanyol on hi ha un petit llac. El paisatge és fascinant amb els cims que ens envolten.
I continuem baixant a tocar de la riera de Balaguer per una part més pedregosa i incòmoda i tot seguit entrem al Pla del Bosc i la Jaça Grossa. En aquest prat hi trobem el camí que dóna accés al refugi de l'Orri. Aquest és un refugi lliure amb una zona oberta i una altra tancada només per a pastors. Abans haurem passat també per la cabana de la Jaça Grossa, una magnífica construcció de pedra seca.











En aquest punt coincidim amb el GR 10 peró hem d'agafar un PR (marques grogues) en el darrer tram de la excursió que ens ha de portar fins a Prats de Balaguer i Fontpedrosa. Ens trobarem amb la bassa d'Aumat que hem de creuar per sobre de la presa i tot seguit seguir el corriol marcat que ens ha d'acostar fins al Castell de Prats de Balaguer. Son les ruïnes d'un antic castell datat probablement del segle XIII. En queden les restes d'una torre quadrada i d'un recinte. I seguim per un corriol fins a Prats de Balaguer, un petit llogaret agregat al municipi de Fontpedrosa. Hi destaca la torre del rellotge o l'església de la Trinitat, esmentada el segle IX. Un indret també conegut per les piscines d'aigües termals a l'aire lliure.











I ja només ens caldrà arribar fins a Fontpedrosa, un poble del Conflent d'uns 130 habitants situat a la riva nord del riu Tet. També conegut per els banys termals de Sant Tomas i on hi trobem una estació del Tren Goc. Aquesta és una de les opcions de tornar fins a Puigcerdà. Nosaltres però, hem previst que ens vinguin a buscar per tornar cap a Ripoll.


Una fantàstica ruta on hem ensopegat amb un molt bon dia. Son uns 21 kilòmetres força agradables pro exigents. Cal superar un desnivell positiu de 700 metres i un de negatiu de 1600 metres.



1 comentari:

Títol:
Escriu: