divendres, 30 d’agost del 2019

Muntanyes de Roses

Dissabte 6 juliol 2019 (Mª Clara Martínez) 
Magnífica sortida a l’Alt Empordà, al terme municipal de Roses. Malgrat que Roses és un municipi amb magnífiques cales i platges, avui no ens hi acostarem. El recorregut d’avui transcorre per tota una sèrie de turons que es troben a la zona sud del municipi, presidint la capital, Roses..
Per iniciar el recorregut ens dirigim a la zona residencial del Mas Oliva, de Roses. Quan arribem a tocar de les oliveres aparquem els cotxes. Per davant nostre tenim les muntanyes que ens disposem a recórrer. Per la via directa, de front a les muntanyes, però és un camí molt costerut. Anem a buscar una pista, al final dels edificis, que més tard es converteix en sender, i que flanqueja les muntanyes per l’esquerra. Primer passem per camps d’oliveres, fins que comencem a enfilar-nos muntanya amunt, per un sender molt ben fresat, però en fort ascens. Assolim el Puig d’en Massot, passem pel Coll dels Sinols i ens enfilem al cim del Puig del Cabrit. La pujada és forta, però les espectaculars vistes que anem guanyant compensen l’esforç. La Serra de Rodes, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i la ciutat de Roses amb la seva espectacular badia als nostres peus. Tot un luxe.








 


Seguim endavant, carenant, i ens enfilem al Puig de l’Àliga, que amb els seus 463 metres queda per sobre de les demés muntanyes amb espectaculars vistes. Seguim pel Puig de la Sardina, fins que arribem a uns plans i a un gran mas quasi enrunat: Can Causa. No massa lluny hi ha un altre gran mas: el Mas dels Arbres. Aquests grans masos són el mut testimoni d’èpoques antigues, quan aquests eren autosuficients. Amb el bestiar, el bosc (anys enrere hi havia boscos d’alzines fins que els incendis els van fer desaparèixer), les vinyes i les oliveres, feien intercanvi de productes amb els habitants de la plana, sobretot cereal. Arribats a aquest punt, tenim moltes opcions de ruta. Podem fer el cim del Puig Alt, baixar a la Cala Montjoi, al Cap de Norfeu.... Les possibilitats són moltes. Avui però, la calor és molt intensa i decidim escurçar una mica. Des de Can Causa, en direcció Sud, prenem un camí en molt bon estat i en suau ascens, fins la pista forestal que passa per la base del Puig Rodó. Creuem la pista i ens enfilem per un sender per seguir la cresta entre el Puig Rodó i el Puig de la Malaterra.











Tornem a la pista forestal i passem pel costat d’una cista del neolític coneguda com la Tomba del General. De fet, ens trobem en una zona molt rica monuments megalítics, coneguda com a necròpoli de Montjoi. Datada del 4.300 –3.500 aC., ocupa una zona d’uns 1’5 km, a la zona alta que hi ha per sobra d’aquesta cala. Sembla ser que era la zona d’enterrament dels habitants de les terres més baixes. Són moltes les restes de monuments megalítics funeraris que hi ha en aquesta zona. El mes de maig, l’ajuntament de Roses organitza una ruta megalítica.
Seguint la mateixa pista arribem a una zona plana, el Pla de les Gates, on hi ha un mirador i les restes d’unes antigues construccions, les Tombes de la Pesta. Aquí és on eren traslladats els contagiats de la pesta durant la gran epidèmia, i els que arribaven malats en els vaixells. Una bona manera de prevenir més contagis. Deixem el Pla de les Gates, i a pocs metres trobem un camí que surt per la dreta i que hem de seguir. A trams reconeixem el que antigament era una carrerada, i e arribar al coll del Puig d’en Marès, iniciem el descens, directes fins la Vall de l’Alzeda, i seguint un petit tram de la riera, arribem als lloc on hem aparcat els cotxes a primera hora del matí.


Una caminada de dificultat mitjana, que es pot escurçar o allargar com es vulgui, i que ens permet tenir molt bones panoràmiques del nostre entorn, alhora que visitar i conèixer la història dels masos, els primers pobladors de la
zona i un munt de coses més. Molt recomanable. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: