dimecres, 7 d’agost del 2019

Campmagre - Roc Colom

Nova sortida el passat 5 de juny a tocar de la comarca del Ripollès, amb l'Antoni Llagostera. L'objectiu, trepitjar el campmagre, un espai de pastura oblidat i alguns dels cims i atractius que l'envolten.
Sortint de l'estació de Vallter 2000 ens enfilem cap a la portella de Mentet i portella de Morens. Nosaltres seguim cap a la dreta per arribar a aquesta darrera, la de Morens siuada ja a 2.387 metres. En menys de 30 minuts s'hi arriba i de seguida podem gaudir de l'espectacle. Les vistes als cims de la zona son impressionants. Destaquen el Bastiments i el Gra de Fajol.











I des d'aquest punt ja ens endinsem al Calm Magre o Camp Magre. Ens trobem davant d'una gran planura a alta muntanya que té més de 4 kilòmetres de llargada i uns 400 metres d'amplada com a mitjana que va des de la Portella de Mentet fins a la collada de la Mort de l'Escolà, la Portella de Rojà i Roc Colom. Un formidable espai, d'horitzó ample i un paisatge enlluernador. Cal dir també que ens trobem en territori francès dins la Reserva Natural de Mentet, ja al Conflent. Doncs a travessar-lo. La ruta ens permet tenir vistes també al Massís del Canigó, del Pla Guillem, els pics de Sethomes i Tretzevents i de les Esquerdes de Rojà. O el Costabona. Arribem a la Portella de Callau per sobre el circ de Concrós.
Des d'aquest punt, ens acostem fins al Roc Colom de 2.502 metres. Un cim fàcil de fer. Hi trobem un petit colom de metall fent honor al curiós nom del pic.










Als peus d'aquest cim hi trobem les fonts del Tec, un riu que travessa el Vallespir i per l'extrem meridional de la plana de Rosselló, al peu de la Serra de l'Albera, acaba desembocant al Medirerrani dins el terme comunal d'Elna després d'un recorregut de 84 quilòmetres.
I seguim cap al proper punt, la cadira i abeurador de Rotllà, dues roques poc conegudes i visitades, a la Coma del Tec. Unes formacions ben curioses. Un cop visitades les dues roques rotllandianes pujarem amb una petita i divertida grimpada al cim del blanc penyal que és la Mort de l’Escolà (2.463 m alt).











Un cop hem gaudit novament de les vistes baixem cap a la Portella de Rojà (2.300 m alt), perfectament definida com una àmplia bretxa en les majestuoses Esquerdes de Rojà que delimiten l’espai fins el Pla Guillem. I encara ens queda fer un cim, el del Poramola (2.456 m alt) Amb uns 30 minuts s'hi arriba. És un pic molt poc fotogènic.  La vista des del Pomarola té l’al·licient que permet veure tota la plana rossellonesa fins quasi el mar. 
I a la tornada teniem previst veure altres punts d'interès com les cabanes de la Llosa, per exemple, que permeten fer-se una idea de la importància de l'aprofitament ramader d'aquesta zona el Calm Magre. I diem teniem perque el temps ha empitjorat per moments amb un cel amenaçador que ens ha fet posar la directa i tornar cap a Vallter 2000. 


Per sort no ens ha plogut. Una sortida molt interessant d'uns 20 kilòmetres que podem adaptar al nostre gust.

1 comentari:

Títol:
Escriu: