dijous, 3 d’agost de 2023

Ruta del Vent

Tothom coneix el Massís del Montgrí i el seu castell o la vall de Santa Caterina i la seva ermita. Uns espais que ja hem visitat amb el Caminant Per aixó aquesta vegada us proposem la Ruta del Vent, una sortida que transcorre per l'interior del Massís, potser no tant conegut, i amb la companyia d'en Toni Roviras, gran coneixedor de la zona. (Divendres 21 abril 2023)


Iniciem la caminada a tocar del Mas Ramades, a la urbanització de Torrevella a Torroella de Montgrí. El Mas Ramades és una masia catalana del segle XVIII i d'origens encara més antics, actualment convertit en casa rural i restaurant. Iniciem aquest recorregut que ens acostarà a l'activitat tradicional del Massís del Montgrí i que agafa el nom de la Ruta del Vent per la coneguda Tramuntana. El primer que trobem és una carrerada, un antic camí ramader i també alguna zona de pas de carros. Després d'un tram de pujada arribem a una zona més planera i el camí es fa més agradable, i començem a veure les primeres parets de pedra seca i més marques que ens mostren el pas dels carros. Més endavant arribem al forn de calç de coll de les Sorres i deduïm que aquestes roderes eren provocades per el transport de la calç. Per tant ja trobem una primera activitat industrial al Maassís dels segles XVII al XIX. Seguim i començem a veure barraques de pedra seca. També passem per els pins vells, que com indica el nom son pins que destaquen per les seves dimensions. Els panells informatius ens ajuden a conèixer tots aquests elements que anem trobant. Seguim i ens trobem una cruïlla de camins on passa el GR 92. Nosaltres el farem de tornada ja que la nostra ruta fa una mena de vuit. Passem per la coma Llobera, un terreny força sec. Precisament ens trobem amb una Dolina, una mena de dipòsit que servia per acumular l'aigua per a l'us dels pastors i pagesos. Més endavant trobarem els Cisternons que tenien la mateixa funció de retenir i enmagatzemar la poca aigua que hi ha a la zona.I més pedra seca, ara en forma d'eixarts, uns murs que delimiten els espais agricoles. A la zona de l'eixart d'en Busqueta hi ha un parell de barraques espectaculars, com la dels Hereus. És una de les més impressionants del Massís. Val la pena fixa-se en aquestes estructures fetes amb pedra seca i sobretot, respectar-les tal com estan. 
Seguint envoltats de vegetació i alguna que altra flor, trobem un altre forn de calç a tocar del camí per facilitar-ne el transport. Si abans hem trobat pins, ara és el torn de les alzines. La pedra seca continua sent la gran protagonista. Més endavant trobem un Pou, el del còrrec del Mustinyà. Un antic pou municipal construït per l'ajuntament de Torroella de Montgrí al costat del córrec que li aportava aigua gairebé tot l'any. Ja funcionava al segle XVII, data a partir de la qual un gran nombre de persones va establir-se a la muntanya. Envoltats de romaní i alzines anem acabant aquesta ruta tornant de nou al Mas Ramades. Una sortida de 7 kilòmetres sense cap dificultat i que us recomanem que feu en dies de poca calor. Nosaltres hem aprofitat per acostar-nos a tocar de l'aigua ja amb el cotxe, just davant de les Illes Medes.


1 comentari:

Títol:
Escriu: