dilluns, 10 d’abril del 2023

Sovelles i costa de la Teia

Sortida per la comarca del Ripollès per fer el camí de la Costa de la Teia des del veïnat de Sovelles.  Dimecres, 4 de gener de 2023 (Antoni Llagostera)

Us proposem fer un camí de bast, el més directe que unia Ripoll i Alpens i que el feien servir els tragiers i pagesos, quan venen al mercat de Ripoll. Encara hi ha gent que recorda haver anat a peu fins a la festa major de Sovelles El punt de sortida l'hem fet des del veïnat de Sovelles a Les Llosses. Hi destaca l'església de Sant Sadurní que és documentada des del 925. Fou reedificada entre els anys 1714 i 1717.  És de planta rectangular amb capelles laterals. Al seu costat hi trobem l'antic hostal i alguna masia.








Começem a caminar per la plana de Sovelles o hi ha altres masies com el Camps que es dediquen a la ramaderia i per tant és fàcil trobar el bestiar pasturant per la zona. No cal dir que és millor no acostar-s'hi i no molestar els ramats. Des d'aquest punt també tenim bones vistes al pirineu. Abans d'agafar el camí de la costa de la Teia, ens desviem una mica per voltejar fins a una altra de les grans masies, l'Aliguer. Està situada sota la vessant nord del Puig Aliguer (1.068 m alt) i també té molt bones vistes. Un bon lloc per esmorzar amb pau i tranquilitat.








Tot seguit cal recuperar el camí fins a la zona de Can Camps, nosaltres hem fet una petita circular passant per la Vinyassa, una altra casa de la zona. I des de Can Camps ja podem agafar el camí de la Costa de la Teia que ens ha de portar fins a l'entrada de Ripoll. Ara el camí és sempre cara avall, tot carenejant i passant per diferents colls: La Creu de l'Om, el Portell de l'Om, La Portella ...  En aquest punt, la Portella, el camí devalla mitjançant unes marrades. Unes voltes del camí que fins i tot en algun punt estan empedrades. Un camí savi marcat per pas de cavalleries i persones. Les cases de can Buelo i el Castellot ens acostaran fins al restaurant Can Villaura, punt final de la sordida. Aquest camí de la costa de la Teia és, però, pels ripollesos lligat a un fet tràgic, la batalla de la costa de la Teia, al començament de la guerra civil del Set anys, la primera guerra carlina. 

5 comentaris:

  1. sovelles
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=86281888

    ResponElimina
  2. i aquí passant-hi fa uns anys ,amb fotos que surten gent de Ripoll

    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=27459468

    ResponElimina
  3. De Sovelles a Alpens
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=86281888

    ResponElimina
  4. l'últim que estigué a la Colònia del Roig. M'explicà i ensenyà d'on sortia el camí cap a cal Rovelló i Sovelles. Allà mateix.
    Llàstima que la que estava d'alcaldessa, es carregués la colònia per a fer la carretera

    ResponElimina
  5. i al puig aliguer, fotos, una vegada varem passar amb bicicleta, ca a Sora

    ResponElimina

Títol:
Escriu: