dimarts, 20 de desembre del 2022

Santuari de Queralt

SANTUARI DE QUERALT per l’Antic Camí de les Tres Capelles – ESPINALBET – FONT NEGRA (Dissabte 1 0ctubre 2022 - Mª Clara Martínez)
Una preciosa sortida que es pot fer en un matí. Si la voleu allargar una mica més, es pot acabar de pujar fins el Santuari de Corbera, d’allà anar al Mirador de la Figuerassa, i baixar per la Cova de Can Maurí.


Nosaltres hem pujar pel camí de les capelles al Santuari de Queralt, després hem seguit fins Espinalbet, pel Camí dels Bons homes, i hem baixat fins la Zona d’esbarjo de la Font Negra i cap els cotxes. Per pujar al Santuari de Queralt, hem triat l’antic Camí de les Tres Ermites, un preciós camí empedrat que s’enfila de valent per la muntanya de Queralt des de la part alta de Berga. En aquest curt trajecte, poc més d’un kilòmetre, trobem tres capelles u oratoris, Sant Jacint, Sant Jaume i Els Dolors. 











Es tracta d'un seguit de capelles que presenten la forma d'una petita caseta, sense façana i amb coberta a dues aigües. A l'interior hi sol haver dos bancs, un a cada banda, i al mig de la paret del fons una fornícula que conté la imatge del sant al qual està advocada. Es van construir a iniciativa de l'Església, o particulars, per acompanyar l'oració, el repòs i l'aixopluc dels peregrins que s'encaminaven pels camins que pugen a Queralt. Una cop a dalt, al Monestir de Queralt, podem gaudir d’unes vistes excepcionals i un entorn magnífic. El Santuari està situat al vessant oriental del Castellberguedà, cim de la serra de Queralt. L'indret on avui s'aixeca el santuari correspon, segons sembla, a l'espai que hauria ocupat el castell de Guillem de Berguedà. El conjunt de Queralt l'integren el Santuari, on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt i un notable edifici annex que va acollir al seu moment l'hostatgeria del Santuari, on avui hi ha el restaurant i l'estació del funicular inclinat que hi accedeix des dels aparcaments. Hem de considerar igualment part del Santuari l'església de La Cova on, segons la llegenda, fou trobada la imatge de la Mare de Déu. A mesura que hem anat pujant, les vistes han anat guanyant en bellesa, i ara, des de la santa Cova, o el mirador de Garreta, sembla que estem a tocar del cel. Els voltors sobrevolen la zona, així com els que practiquen parapent, oferint-nos un gran espectacle visual...











Entrem a l'església del Santuari, on hi ha la talla de la verge, una petita talla de fusta d'uns cinquanta centímetres d'alçada i que representa la Mare de Déu asseguda. Amb la mà dreta sosté una oreneta, animal que ha esdevingut el símbol de Queralt, i amb l'esquerra agafa el seu fill situat dret damunt el genoll. Vista l'església, anem al veure la Cova de la Troballa i les vistes des del Mirador de Garreta. 


Vist aquest entorn i havent esmorzat, posem rumb a Espinalbet, pel GR-107 o Camí dels Bons Homes. Aquest sender de llarg recorregut enllaça el santuari de Queralt amb el Castell de Montsegur, a l’Arieja, França. Aquest camí es el que van fer servir els càtars, o Bons Homes, per fugir de la inquisició francesa, que estava disposada a exterminar-los. Espinalbet, pertanyent a Castellar del Riu, és un petit nucli de cases, la majoria disperses i on ho trobem l’església de Sant Vicens. 











Des d’aquí podíem pujar al Santuari de Corbera, però nosaltres retrocedim uns metres, fins a retrobar la carretera que puja als Rasos de Peguera, i la seguim fins la Font Negra, una magnífica zona d’esbarjo, amb un restaurant, parc infantil i taules i bancs. Des d’allà tan sols ens falta acabar de seguir la carretera fins els cotxes i donar per tancada la sortida d’avui. Desitgem de tot cor que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. ESPINALBET
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11617647
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19896977

    figuerassa
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10784048

    ResponElimina

Títol:
Escriu: