dimarts, 20 de setembre del 2022

Matagalls

MATAGALLS, des del coll de Bordoriol.
Dissabte 9 juliol 2022 (Mª Clara Martínez)

 
 El Montseny és un massís muntanyós a cavall de tres comarques: el Vallès Oriental, Osona i la Selva. Està constituït per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma (1.344 m); el Turó de l’Home (1.706 m) i les Agudes (1.706 m), i, finalment, el Turó de Matagalls (1.697 m). Aquests tres conjunts estan units entre si per colls. Una gran part d’aquest massís es correspon amb l’espai protegit del Parc Natural del Montseny. Una de les rutes més populars per fer el cim del Matagalls, al Massís del Montseny. Deixem els cotxes al coll de Bordoriol, al Km 3 de la carretera que va a Santa Fe, des de la carretera de Viladrau, i iniciem la caminada a allà mateix. Anem uns metres seguint el sender local SL-C 82, que ens pujaria directament al Matagalls pel coll Pregon, però en un revolt a esquerra molt tancat el deixem i seguim de front. Aquest sender local el farem de baixada. Anirem pujant molt suau, per còmoda pista i sota l’ombra de boniques fagedes, travessarem diversos torrents, com el torrent del coll Pregon, i passarem per diverses fonts: font de l’Atlàntida, de l’Amistat, Generosa, de l’Avet Blau, Rupitosa... 











A la Reserva de la Biosfera del Montseny hi ha quasi 900 fonts identificades. Al costat de cada caminoi, de cada masia i de cada ermita hi ha una font. A la plaça Major de cada poble no hi pot faltar la seva font. I al seu entorn, vegetació i fauna típica d’aquests entorns. Alguns animalons, cas del Tritó del Montseny, únic i autòcton del Montseny. Arribem a la Font Rupitosa, i pocs metres més enllà, la cosa s’embolica i el camí es complica. La pista es converteix en sender força costerut i empedrat. Una metres més i el sender gira a l’esquerra, en fort pendent i amb més pedres... fins i tot, en algun pas ens fa posar les mans a terra. De mica en mica anem guanyant alçada. Travessem el Torrent del Sot de les Cordes, superem un costerut tram ascendent, i ens plantem al coll d’Ordials. Ens podem arribar-nos al cim del Turó del Faig Sec i tornar al coll. Un bon lloc per esmorzar i recuperar forces.











Ja recuperats, ens dirigim al Turó Gros del Pujol, fem una visita a la Font dels Cims per refer-nos d’aigua fresca, i ja enfilem el cim de Matagalls. Aquest és un cim emblemàtic del Montseny i de l’excursionisme català. Té 1.698 metres d’alçada i al cim s'hi pot trobar un vèrtex geodèsic, juntament amb una creu de dimensions considerables, dedicada a Mossèn Cinto Verdaguer. En aquesta creu, entre altres plaques, n'hi ha una en record del també mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista, en memòria de qui es va crear la Travessa Matagalls-Montserrat. L’entorn i les vistes es mereixen una bona aturada per gaudir-ne plenament. 


La baixada la fem pel coll Pregon, una important cruïlla de camins, on conflueixen diverses de les vies d'ascens al cim, com les que venen de Sant Marçal, del coll de Bordoriol i de Sant Bernat. És un curiós pla herbat enmig de l'espessor del bosc. Hi ha un petit monòlit dedicat a Pau Casals enmig del prat. En una de les seves cares, hi ha una senyera i un violoncel dibuixats amb la inscripció "A Pau Casals, mestre del violoncel i missatger de la pau cristiana arreu del món. XXVIè Aplec de Matagalls, any 1975". 











Seguim baixant, per còmoda pista forestal, ara sí, seguint el sender local SL-C 82, amb impressionants vistes de Les Agudes i Turó de l’Home, i ja més avall, veiem la Creu de Matagalls, lloc on érem fa no massa minuts, allà dalt, molt lluny. Igual que la pujada, la pista que ens baixa cap al coll de Bordoriol travessa impressionants fagedes, cosa que ens aporta una mica de frescor en un dia de forta calor estival. Arribem a l’aparcament del coll de Bordoriol, onhem deixat els cotxes, i donem per finalitzada la sortida d’avui. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

Títol:
Escriu: