dimecres, 22 de desembre del 2021

Cogulló d'Estela i Roc d'Auró

MARE DE DÉU DE CORBERA – COGULLÓ D’ESTELA – ROC D’AURÓ
Magnífica ruta per la comarca del Berguedà. El nostre objectiu és assolir els tres cims més emblemàtics i visibles del Baix Berguedà: Cogulló d’Estela, Roc d’Auró i Torre dels Enginyers, just a sobre mateix de la població de Berga i el Santuari de Queralt.


Iniciem la caminada al Santuari de Corbera, una església que pertany a Castellar del Riu i dedicat a la Mare de Déu. El conjunt està format per l'església, la casa dels ermitans i l'hostal. Per arribar-hi cal prendre la carretera que puja als Rasos de Peguera i, passat Espinalbet, a la dreta trobem una pista asfaltada que ens hi porta sense complicacions. De darrera l’església en surt un sender que s’enfila uns metres fins trobar una pista que seguirem cap a l’esquerra, fins arribar a la masia quasi derruïda de Can Déu. La passem de llarg. A la tornada hi passem més a prop. 











Seguim per la pista, fins l’antic i gran mas també quasi derruït, de Les Planes. Aquest va ser un d’aquests masos que en la seva època eren quasi autosuficients. Donat que la masia de Les Planes és una de les masies situades a més alçada sobre el nivell del mar en el terme de Castellar del Riu, a més de produir aliments i productes diversos calia també disposar d'uns espais idonis per a la conservació d'aquests, com una trumfera, on es conservaven les patates ( conegudes amb el nom de «trumfos»), o una pleta per tancar el bestiar.
Anem transitant entre grans boscos de pi roig i algun company troba un bon grapat de bolets. Caminem relaxats, gaudint de les espectaculars vistes que s’obren als nostres ulls a mesura que anem guanyant alçada, i no deixem la pista fins que som a prop del coll d’Estela, al que hi arribem per un sender que s’enfila de valent. Aquest coll és un lloc ideal per fer una aturada i recuperar forces amb una mica d’esmorzar. Des d’aquí fem un puja i baixa al cim del Cogulló d’Estela, de 1.869 metres i en el llistat de 100 cims de la FEEC. Hi ha un parell de passos equipats amb cordes que ajuden a pujar amb més seguretat, i algun petit tram una mica exposat. Rés que no pugui fer una persona acostumada a triscar per les muntanyes. I val molt la pena pujar. Des del cim tenim una fantàstica vista 360º que ens deixa bocabadats. Montseny, Montserrat, Pla de Busa, Sant Llorenç de Morunys, Port del Compte, Rasos de Peguera, La Baells i tot el que l’envolta... molt difícil d’anomenar tot el que es pot veure. Cal tornar al coll per continuar la ruta.











Ara enfilem un costerut corriol que s’enfila de valent, fins el peu del Roc d’Auró, de 1.948 metres, on trobem una cadena que ens ajuda a superar un tram empedrat, fins el cim. Aquest és menys complicat que el Cogulló d’Estela, i també val molt la pena de pujar-hi per les espectaculars vistes, no massa deferents de l’altre.
Tornem a desgrimpar i busquem un sender marcar amb colors grocs i vermells que ens ha de portar al cim de la Torre dels Enginyers, just davant nostre. El camí va voltant el cim en direcció Oest, fins a trobar una línia elèctrica, on hi ha el pas per arribar a dalt de tot. Aquí hi trobem un vèrtex geodèsic (amb 1.987 metres és el més alt), i unes antenes de telecomunicacions. 











Vistos els tres cims, la tornada la fem per la Collada dels Rasets, des d’on anirem seguint marques grogues i blanques del PR C-73, la Bassa dels Rasets, i la Font del Tagast, naixement natural del torrent de Tagast. Aquesta és una ruta molt interessant i vistosa, en la que si tenim massa por o vertigen a l’hora de fer els cims es poden evitar, atès que és pujar i baixar. Recomano evitar el fort de la calor, és ruta molt assolellada i les fonts poden ser seques. També recomano, si aneu bé de temps, una visita als miradors de La Figuerassa, a llevant del Santuari de Corbera, i des d’on tindreu unes extraordinàries vistes del pantà de La Baells i tot el seu entorn.


Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.

Powered by Wikiloc

2 comentaris:

  1. Ep-
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11617647

    ResponElimina
  2. I podeu fer aquesta
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10784048

    ResponElimina

Títol:
Escriu: