dijous, 30 de setembre del 2021

VILANOVA DE SAU – PANTÀ DE SAU
23 juliol 2021 (Mª Clara Martínez)

Avui us presentem una esplèndida ruta per la comarca d’Osona. El punt de sortida el fixem a la població de Vilanova de Sau, al costat de l’església parroquial de Santa Maria, on aparquem els cotxes. Travessem la Plaça Major, prenem un carrer a la dreta amb un pal indicador i comencem seguint el GR-151, que coincideix amb el GR-2 durant un tram del camí.


Al principi caminem quasi en pla, per pistes i senders ben marcats, però hem de pujar fins el Pla de Santa Margarida salvant la cinglera. Ho fem per un camí molt bonic, empedrat i fent ziga-zagues per sota bosc. No tardem en arribar a dalt a una cruïlla de camins, on se separen els GRs. El GR-2 segueix en direcció a Aiguafreda, i nosaltres continuarem seguint ara el GR-151. Anem seguint indicacions cap a el Puig del Far, i en una cruïlla en que hi ha una gran bassa ens desviem una mica per anar a donar un cop d’ull a les restes de l’ermita de Santa Margarida d’Ardola, de la que tan sols en queden restes de parets i de la porta d’entrada. Va ser abandonada l’any 1936, i el 1945 es va ensorrar la volta.











Continuem en direcció al Puig del Far. Abans d’arribar-hi, passem per unes grans roques que formen una mena de cova o abric, i unes balmes enormes i de gran alçada. I en pocs metres, el Puig del Far, una talaia fantàstica, amb unes vistes espectaculars. Des d’aquí es veuen els cingles del Munts, el Montseny, el poble de Vilanova de Sau als nostres peus... una meravella!







Hem de recular fins la balma per seguir el camí, però aprofitem un racó amb bona ombra per esmorzar una mica. I ja recuperats seguim de nou fins a tornar a la bassa, i ara anar cap el Roc de Migdia. Aquesta és una altre magnífica talaia, un sortint de roca que sobresurt de la cinglera i que de nou ens permet gaudir de magnífiques vistes. Seguim avançant, vorejant la cinglera, fins un tercer mirador, aquest ja amb vistes al pantà de Sau, a Collsacabra i al Puigsacalm. Ara toca baixar fins el pantà. Ho fem pel grau de Santa Margarida, en fort pendent, per camí fàcil de seguir però força pedregós. Molt de compte! Ja al pantà de Sau dediquem una bona estona a descansar i refrescar-nos amb l’aigua.











Aquest pantà va ser inaugurat l’any 1963, i va ser construït per controlar les avingudes del riu Ter, emmagatzemar-ne l’aigua i proveir d’aigua Barcelona i la seva àrea metropolitana i produir energia elèctrica. A sota les seves aigües va quedar l’església de Sant Romà de Sau i altres masies disseminades per la vall, així com un magnífic pont de cinc ulls, conegut com el Pont de Sau. Però hem de tornar a Vilanova de Sau. Ho fem per bons camins, en suau pujada, passant pel gran mas de La Vileta Grossa, per sota la cinglera i des d’on veiem els sortints rocosos on hem estat a primera hora. No tardem massa en tornar a ser al poble, on donem per finalitzada la sortida d’avui. Camins en bon estat i ben senyalitzats, la qualifico de moderada pel grau de Santa Margarida que fem de baixada al pantà i que es fa una mica pesat. Pel demés, molt recomanable, per les vistes i els racons que visitem. 


Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, tot Caminant per Catalunya.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. Ep!
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2055119
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5681850
    i
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=617688

    ResponElimina

Títol:
Escriu: