diumenge, 6 de desembre del 2020

Santuari dels Àngels

JUIÀ–CASTELL DE JUIÀ–SANTUARI DELS ÀNGELS–CASTELL DE PALAGRET 
Dissabte 3 octubre 2020 (Mª Clara Martínez)
Avui sortida per terres de la comarca del Gironès. La idea és sortir el petit poble de Juià i pujar al Santuari de la 
Mare de Déu dels Àngels pel castell de Juià, tornant pel castell de Palagret i Sant Joan de Salern. Just a l’entrada del poble de Juià hi ha un ampli aparcament on deixem els cotxes. Passem per davant de l’església de Sant Pere, per uns carrers estrets, però ben arranjats i prenem direcció al Santuari dels Àngels. La pujada la farem per terme municipal de Sant Martí Vell, i la baixada pel de Celrà. El terme municipal de Juià ens queda al mig del camí de pujada i el de baixada. 












Tant bon punt sortim del poble passem pel veïnat de Mas Nadal i per les restes del castell de Juià, que formava part d’un seguit de fortaleses que hi havia en aquests contraforts de les Gavarres. Està quasi enrunat, però es pot apreciar el gruix dels seus murs, les divisions internes i gaudir de bones vistes. Passat el castell ens trobem una vinya que pertany al celler Eccocivi, ubicat al mas de Can Noves. Aquest celler ha recuperat les vinyes a les Gavarres, que havien desaparegut amb la fil·loxera, i el vi s’obté de forma artesanal i natural.
Seguim caminant i travessem la riera de Gatell, en el punt on ens trobem amb la pista que ve de Sant Martí Vell. A partir d’aquí el camí estarà marcat per una moderada però constant pujada, fins arribar al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. Abans d’arribar a dalt, en les raconades que formen els torrents, hi trobem roures i alguna castanyeda, com la de Gatell. Aquestes castanyedes actualment estan abandonades i els arbres mig morts, afectats pel xancre del castanyer un fong que els clivella l’escorça i els acaba assecant. Ja no queda massa. Anem pujant per una còmoda pista forestal, i sense adonar-nos tenim l’edifici del santuari davant nostre.












Els Àngels és el santuari del nord de les Gavarres per excel·lència. Els seus orígens es remunten a l’any 1409 quan el rector de Sant Martí Vell, amb el permís del bisbe de Girona, va concedir la llicència a uns particulars per construir una ermita dedicada a la Mare de Déu dels Àngels. L’any 1809, durant la Guerra del Francès, el santuari va ser incendiat. Un cop acabada la guerra el 1814, es va restaurar provisionalment. L’estiu de 1936 el santuari pateix l’últim atac, on es destrueix la imatge de la verge, i esdevé un centre de recuperació de ferits de la Guerra Civil. Després del conflicte, torna a créixer l’afluència de devots. Es fa una nova imatge de la Mare de Déu, es millora la hostatgeria i els edificis i tot l’entorn.
Com a curiositat, el 8 d’agost de 1958 hi va tenir lloc el casament més famós celebrat als Àngels, entre Gala i Salvador Dalí. Passem una bona estona voltant per l’exterior i gaudint de les magnífiques vistes que ens ofereix aquest cim, el Puig Alt, de 485 metres d’alçada i que forma part del llistat de cent cims de la FEEC. El millor de tot és que no hi ha cap muntanya al nostre voltant que ens tapi les vistes. Un bon lloc per descansar una estona i esmorzar una mica. La tornada la iniciem per un corriol que surt de l’aparcament i que va a pocs metres de la carretera. No tardem en trobar-nos una altre vegada amb la carretera, la creuem i prenem l’altre pista, en direcció a Celrà. En arribar a un encreuament senyalitzat, deixem la pista principal, que ens portaria directes a Celrà, per prendre direcció al castell de Palagret i Sant Joan de Salern.
El castell de Palagret o de Mabarrera és en plena vall de Palagret, al cim d'un petit turó, a 178 m d'altura, als contraforts més septentrionals del massís de les Gavarres al sud-est del nucli de Celrà i al sud-oest del de Juià. Estratègicament situat per a controlar el camí d'època romana que permetia l'accés a Girona des del Baix Empordà a través de les Gavarres.












Sant Joan Salern és una capella del poble de Juià. No té culte i es troba en estat ruïnós. Conserva el perímetre dels murs fins al teulat i un campanar d'espadanya perpendicular a la façana. Es creu que és l'antic monestir de Sant Joan de Salerm, on el 1324 s'hi va establir un priorat de monges benedictines. Ja som a tocar del poble. Passem pel mas Suardell, de grans proporcions, i en pocs minuts tornem a ser a Juià, on al matí hem deixat els cotxes. 



Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.
Fotos: Ramon Busquets


Powered by Wikiloc

2 comentaris:

Títol:
Escriu: