divendres, 24 d’agost del 2018

Pujol de Llentes - El Cortal

Novament al programa Caminant per Catalunya hem fet un camí de Transhumància mil·lenari el passat 24 de juliol. En concret a la comarca del Ripollès des del Pujol de Llentes (Les Llosses) fins al Cortal (Gombrèn). Uns 10 kilòmetres sense cap dificultat i poc desnivell.
Hem sortit del Pujol de Llentes, una masia que va tenir especial rellevància, ja que era un lloc de pas important dins de la xarxa de camins de la Transhumància. Un indret de returada i de tria del bestiar.











Començem a caminar per aquest tram del camí ramader del Lluçanès que trobem indicat amb marques blaves, avui però sense ramat. 
El camí ramader del Lluçanès enllaça Alpens amb el Pla d'Anyella, i aquest tram que estem fent era un dels molts ramals que tenia.
Anem trobant elements caracterísitics d'aquests camins com basses o altres edificacions com les restes de la casa de les Ajegudes. També trams de camí empedrat. Les Ajegudes era un altre element arquitectònic que donava servei al camí ramader. Seguim el camí direcció al coll de Faig General i a l'alçada del coll de la Creu del Ginebrar ens desviem a la dreta per arribar-nos fins a Sant Marc d'Estiula situat ja a 1387 metres. 












Hi trobem les restes d'una ermita del segle XVII amb alguns elements interessants. Era utilitzada sobretot per els veïns d'Estiula i de Puigbó. Les vistes des d'aquest punt també son impressionants.
Recuperem el camí i mica en mica ens anem acostant al punt final descendint lentament. Passem per la casa de can Bartés i el coll del Badellar  carena avall i arribem al Cortal. En aquest veïnat de Gombrèn coincidim amb el camí ral que unia Ripoll amb la Pobla de Lillet.



Com veieu, una excursió plena de punts interessants i que forma part de la història de camins i transhumància que convindria que no es perdés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: