dilluns, 26 de juliol del 2010

El Grau d'Olot

Nova i impresionant sortida la que hem fet aquest dissabte 24 de juliol per la comarca de la Garrotxa. Es tractava de fer el Grau d'Olot, un camí d'un gran valor estructural i una autèntica obra d'enginyeria que transcorre per l'antic camí ral que unia Vic i Olot. La sortida ja ens deixa bocabadats, el bonic poblet d'Hostalets d'en Bas és catalogat de conjunt històric artístic. De seguida hem tirat les primeres fotos a cada raconada i a cada detall, només els cotxes trenquen una imatge de postal. Eren poc més de les 8 del matí i després de travessar aquest carrer i contemplar l'església parroquial de Santa Maria cal trencar a l'esquerra per seguir la carretera de la Parcelària que passa per el costat de l'antic Mas Curadas (1663) i just després de travessar el torrent de Falgars i contemplar la cabana del Molí d'Aubert, cal trencar a la dreta per seguir el camí ral senyalitzat de color groc. Les cases de Llobatera i Cirera ens donen la benvinguda i després de passar aquesta darrera cal trencar a la dreta i ja comença la pujada, ens esperen uns 400 metres de desnivell que es pujen molt be, enmig de l'ombra i la frescor del camí.
Amb una hora des de la sortida passem per el collet de Cidera que ens dona un respir i ara continuem pujant fins la font de les Marrades. Es a partir d'aquest punt que el camí entra en el seu tram més espectacular, amb les Marrades del Grau d'Olot. En molts trams conserva l'empedrat i va fent ziga-zagues molt marcades per salvar el desnivell. Trobem restes dels murs de contenció, de desguassos o pas d'aigües i pilons guarda-rodes. Aquest camí ral va assolir el seu màxim explendor a l'edat mitjana, quan es va convertir en una via de comunicació imprescindible per als comerciants de la zona. Posteriorment al fer-se la carretera es va convertir més en un camí ramader.
Hem continuat el camí a poc a poc observant cada detall com el pedró o fita de Vic i ens hem fet la idea de com giraven els carros per anar superant el desnivell. Precissament en un dels girs, val la pena sortir un moment del camí per visitar la Mina dels Bandolers. I la visió ha estat espectacular, tots ens hem mig emocionat amb la imatge de la mina i les parets que formen un tall natural d'uns 60 metres de llarg que segons la llegenda servia per amagar els bandolers que feien de les seves als usuaris del camí ral. Ara cal tornar enrere per recuperar el camí que de seguida ens porta a l'Hostal del Grau, on una mica més amunt i com a bons traginers, hem parat a esmorzar. Després de recuperar forces hem seguit, passant per el pont de l'Hostalot que està molt a prop de la casa del mateix nom i que ens permet travessar la riera del Grau.
La propera hora la ruta passa primer per la casa de la Serra del Pruit i seguint una pista asfaltada la casa de Pujolriu. En aquest tram cal estar al cas per trobar el camí de baixada que ens ha de portar a la Portella. Després d'un parell d'intents (Llagosterada) hem començat a baixar, de nou per l'ombra fins a la Portellera, un altre indret impressionant enmig d'una fageda on conflueixen dos petits torrents avui sense aigua. Hi ha un mur vertical de 6 metres fet amb pedres enormes. Per seguir camí avall hi ha una petita porteta de fusta, força antiga "la portelleta". Uns 20 minuts més i arribem al torrent de Falgars i incorporant-nos a una pista passem per la casa de Can Llobatera on hi ha una font per refrescar-nos. Ja ens acostem a l'inici de l'excursió, ens calen uns 30 minuts per arribar-hi, després de passar per la Coma i veure el poble de l'Hostalet d'en Bas amb el Puigsacalm i Santa Magdalena al fons.
Una sortida doncs que us recomanem i que segurament he deixat moltíssimes coses per explicar.
Haureu d'esperar que el programa surti per TV Ripollès i per tot Catalunya aquesta propera tardor. Avui ens ha acompanyat en Joan Benet, que juntament amb en Toni Llagostera ens han empapat d'història i anècdotes d'una marena molt informal i divertida, formant un "coktel explosiu" que ens ha fet riure de valent. Heu de pensar que gairebé cridàven per explicar els detalls de les Marrades. I com a curiositat dir que durant l'excursió hem trobat gent que coneixia a en Llagostera, (el del barret) de veure'l a TV Ripollès. I es que a Olot molta gent ens veu i segueix cada setmana, com alguna ciclista que hem trobat o a l'Hostal de l'Hostalet on hem acabat amb una bona cervesa. Posarem més fotos al Facebook del Caminant, BON ESTIU !

3 comentaris:

  1. I és que aquest camí abans de ser el camí ral de Vic a Olot, era part del camí romà de França, que quedava molt enllà. Per aixó a Vic durant temps li deian el camí de França-L'estrat Francisca ?-EL recorregut fet,deixant el que queda del mol de l'Aubert´, una bonica i enlairada cabana, entra en una zona de húmida i de dall, per la qual cosa,l'herba se'l menjas i si no és mantéé. També s'ha de dir que quan pugem veiem a voltes pel costat, el camí original, més estretot. No té res a veure ara que és arreglat, que abans que era selvàtic. I s'ha de dir que quan arriba a l'Hostal, el camí ha estat desviat, Es puja per després baixar a recupera-ho passada la casa. I també dir que enllà el camí cap a Vic i el Coll sa Cabra, passa per vora el mas de la Serra de Pruit, más recuperat a partir de que el 2000 era enquitrnda la pista.
    I que he de dir que aquella "llagosterada", no era prevista, en decidir baixar per la Portallera, en lloc de Falgars, o és Portellera? Aquesta amb els vestigis d'una muralla, barrava amb poca gent el pas per aquell camí . Després més avall en travesar el torrent que ve de Falgars, trobem a l'esquerra un petit salt d'aigua, que rés a veure amb el gran salt que es produeix més amunt, el Salt de la Coromina. I hauri més que explicar, però.
    J.Benet

    ResponElimina
  2. Les fotos

    http://picasaweb.google.com/JnBenet/GARROTXAElGrauDOlotILaPortallera#

    ResponElimina
  3. I la ruta enllà-
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2590910

    ResponElimina

Títol:
Escriu: