diumenge, 9 de novembre del 2008

Pla de Rus i pla d'Anyella

Magnífica sortida la que hem fet aquest dissabte. En concret hem anat al pla d'Anyella, un indret de pastura de l'alt Ripollès. Primer però ens hem acostat al pla de Rus on ja hem contemplat una pleta impressionant i una barraca per els pastors, aquesta però ben moderna. Hem completat la excursió pujant al tossal de Rus de 2.118 metres, ja del Berguedà on les vistes a la Pobla de Lillet i Castellar de Nugh son a vista d'ocell. Hem aprofitat per esmorzar-hi gaudint de les vistes.

Llavors hem baixat fins al Pla d'Anyella on tot i que en aquesta época de l'any no hi ha bestiar, hem contemplat les antigues cabanes de pastor. Una construïda l'any 1923 i l'altra el 1868. Aquí es va el.laborar un dels treballs de camp etnogràfics més emblemàtic del món ramader a càrrec de Tomàs Raguer, Salvador Vilarrasa i Josep Ribot.

Si voleu fer aquesta excursió us podeu acostar amb el cotxe fins ben be el pla d'Anyella i visitar el pla de Rus i pujar al Tossal de Rus. És una excursió de 10 kilòmetres i amb un desnivell d'uns 400 metres fàcils de fer. Nosaltres a més a més hem gaudit dels isards i una miqueta de la nevada que ja hi ha als cims del Pirineu i alguna estació d'esquí. I si la feu a l'estiu doncs segur que veureu els xais i les vaques pasturant.A més avui ens hem quedat a dinar a Fornells de la Muntanya. No cal dir que hem gaudit d'un bon àpat tot i que l'esmorzar també ha estat de nivell, com sempre vaja.

6 comentaris:

  1. Ja tenim aquí la contracrònica, bieennnn!!!. Ja veieu, només eren quatre gats a la sortida, i la resta de personal? com que sabien que l'Agustí no hi podia anar s'han solidaritzat amb ell i no hi han anat. Els de la foto uns mal companys. De fet per veure collonades del món pastorívol val més no anar-hi, almenys a caminant per Osona es visitaven castells i ermites i aquí quatre tancats de mala mort per a xais. El nivell està baixant, a veure si hi ha un motí un dia d'aquests. El que fa l'Albert Bosch si que és fer excursions com déu mana i no el que programen en Llagosta i sus boys. Llagosta més enllà dels pastors hi ha vida, ho saps?

    ResponElimina
  2. Encara que amb una mica de retard acabo de llegir aquesta desde el emu punt d vista patética crónica que aquest senyor ha escrit, COLLONADES DEL MON PASTORIVOL, realment imprsionant, el punt de vista de aquest "senyor". Un senyor que demostra un despreci i un despecte total en vers la manera que els nostres abans pasats es guanyaben la vida.
    Vull fer-li saber amb aquest senyor que aquest pastor que està al front del ramat del pla d´anyella es familiar meu , si vol mes dades li diré que es deia Pere Casals i era el pastor de Molinou de Campdevanol i el Mjoral del pla d^anyella.
    A partir d´ara li demanaria que tingues una mica mes de respecte per al mon dls pastors

    Pep Casals.

    ResponElimina
  3. Sr. Pep Casals, en cap cas la nostre intenció és ofendre a ningú i menys encara dins d'aquest mon dels pastors que ens apassiona. Moltes de les nostres sortides recorden antics camins ramaders i precissament el programa del pla d'Anyella va estar ple de records agradables. El comentari de Gus està fet en plan de conya i no s'en pot fer cas. Si us hi fixeu en la majoria de les sortides hi ha un comentari en to irònic que no vol ofendre a ningú, sino copsar el bon ambient que tenim amb els amics i companys del caminant. Segur que en GUS es el primer en entendre aquest mon dels pastors i per la seva feina en fa una molt bona difusió.

    ResponElimina
  4. Adreçat al senyor Pep Casals:
    Subscric tot el que ha dit el company i amic Eudald Teixidor. La meva opinió real és tot el contrari de l'expressada, de veres. Si sàpigues qui s'amaga darrere el pseudònim ja ho veuria diferent.

    ResponElimina
  5. D'Antoni Llagostera Fernández a Josep:
    Si ha seguit alguns dels programes crec que haurà vist que hi ha un respecte molt alt pel món dels pastors, que tant important fou per la comarca des de tots els punts de vista. I lamento molt que un descendent de Pere Casals s'hagi sentit injuriat pel comentari d'en Gus, un amic nostre que sempre fa comentaris fora de to, potser no conscient que vosté el pot llegir, ja que sempre escriu en clau d'humor i de destralejar les sortides que fem pel programa.
    No tingui en compte aquests comentaris que no tenen, li asseguro, cap mala intenció. Conec a l'autor del comentaris i sé molt positivament que no té aquesta visió de la qüestió, ans el contrari una revedendíssim respecte al món dels pastors del Ripollès.
    Perdoni!

    ResponElimina
  6. Bé, me n'alegro que hagi estat un mal entès per part meva, potser hi ha alguna paraula fora de to amb el meu escrit, li demano disculpes al Gus,si s'ha sentit ofès.
    També us vull felicitar i animar a que continueu realitzant aquest magnífic programa de "Caminant pel Ripollés".

    A la vostra disposició.

    Pep Casals.

    ResponElimina

Títol:
Escriu: