dissabte, 17 d’abril del 2021

ARBECA – AMETLLERS – CABANES
Mª Clara Martínez (dissabte 6 març 2021)


Ruta per la comarca de Les Garrigues, a la província de Lleida. Iniciem la caminada a la vila d’Arbeca, visitant les restes del seu castell, que era situat en el cim del tossal que domina el poble. Les escasses restes que se'n conserven es troben molt malmeses per la construcció, a finals del segle XIX, dels dipòsits municipals d'aigua i, a mitjan segle XX, de l'escola del poble. Era un magnífic edifici renaixentista, amb quatre torres d'angle i una gran torre central. Al 1218 va passar a mans dels Cardona, que hi van viure fins a finals del segle XVII, que va passar a mans dels ducs de Medinaceli. El poble es va formar a redòs del castell, i es va anar expandint cap el Sud, cap a la llum i l’escalfor del sol.











Deixem el poble i comencem a seguir una pista forestal. De seguida ens veiem envoltats de camps d’ametllers. Ja queden pocs arbres amb flors, però per contra els camps exhibien una exuberant floració blanca, creiem que era ravenissa blanca, o eruga silvestre. Anem trobant diverses construccions en pedra seca: marges, feixes, cabanes... són el mut testimoni d’una època passada en que el cultiu de la vinya ocupava quasi tot el territori. Però el que més ens crida l’atenció és un lloc conegut com el Presidi del Maieu, amb una curiosa història.
Fa molts anys, un fill de cal Maieu va heretar aquest terreny, que en aquells moments era un immens pedregar. L’home, amb l’orgull ferit per les bromes i les burles dels seus veïns, va dedicar tota la seva vida a recollir i apilar totes aquelles pedres, fent un mur que voltava tota la seva finca, a la que es va començar a anomenar el Presidi del Maieu. Però el resultat final no va ser un presidi, sinó un triomf, atès que aquest home, que mai va poder fer productiu aquest terreny, es va convertit en un expert en la pedra.
Seguim caminant, comencem a trobar alguns caps de ferratges, i arribem al canal Segarra-Garrigues. És una infraestructura dissenyada per crear més de 17.000 noves hectàrees de regadiu en aquestes àrides zones, a més de portar aigua de boca a tota la Plana de Lleida i beneficiar-se de les millores en la xarxa elèctrica.
Travessem el canal per un pont i a l’altre banda trobem més cabanes de volta, de pedra seca. Algunes ja estan força malmeses, tan sols unes poques mantenen el sostre.












Caminem tranquils, per pistes, i ara toca fer un petit cim, el Puig del Corb. Aquest és un cim molt modest, 456 metres d’alçada, però al ser un turó sobresortint en l’extensa plana de Les Garrigues, ens permet gaudir d’una espectacular vista de tot l’entorn. Baixem del turó i ja enfilem el camí de tornada, amb el poble de Arbeca a les vistes. En tornar al poble dediquem una estona a passejar per els carrers i places més antigues, on descobrim alguns racons amb marcat sabor a antic, de gran bellesa.




Una ruta sense dificultat ni complicacions, molt variada pels paisatges i els diferents elements constructius, que es pot fer a peu o en bicicleta. Ideal per fer amb mainada. Alerta a l’estiu. Aquesta és una zona molt calorosa, i ens haurem de preparar bé, sobretot en quant a aigua. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.
Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: