dimecres, 8 d’octubre de 2014

De Montdois a Rupit

Magnífica sortida la que vàrem fer el passat divendres 3 d'octubre per la comarca d'Osona. Les plujes d'aquest estiu han deixat un paisatge magnífic i coincidint amb un bon dia ens vem passejar per els entorns de Rupit.
Vàrem començar a la muntanya de Montdois que es troba entre els municipis de Rupit i Pruit i Susqueda. I el motiu, era per visitar el Santuari de Montdois, un edifici inmens que ja està esmentat el nom el 996, i consta com a església de Santa Maria des del 1268. Ha estat restaurat recentment, fent la coberta i la consolidació de les parets de l'edifici, aconseguint així que no es perdi.
Antigament s'hi feia un aplec els dilluns de Pasqua on s'hi pujava a peu des de Rupit. El 30 de maig del 2011 es va fer un aplec d'inauguració de les obres.
Nosaltres hem fet el recorregut a l'inversa, de tornada cap a Rupit. Abans però val la pena contemplar la vista que tenim del pantà de Susqueda. 
Desprès de caminar una bona estona hem arribat a un punt on es pot gaudir de molts indrets interessants. Per començar ens hem acostat a l'Agullola, un dels penyals més característics del Collsacabra. Està separada de la cinglera, fet que li dóna una forma peculiar. Es troba just al final del Pla de Fàbregues, lloc on hi havia l'antic castell.


Tornant enrere tampoc ens podem perdre el salt de Sallent que ja l'haurem contemplat amb magnífiques vistes, amb el poble de Rupit a sobre i al fons el Puigsacalm. El conjunt de rierols i fonts que hi ha al Collsacabra acaben formant la riera de Rupit, que desprès de travessar el poble forma petits gorgs i salts d'aigua com el Salt de Sallent amb una caiguda vertical de 100 metres.
Cal visitar-lo en època de plujes per trobar-lo realment espectacular.
No gaire lluny d'aquí també trobem Sant Joan de Fàbregues. Una església romànica de nau única i tres absis i un campanar de secció quadrada. Al costat hi ha adosada la rectoria, actualment casa de colònies.I arribant a Rupit podem passar per l'ermita de Santa Magdalena situada sobre un turonet. La notícia més antiga que es troba és del 1660.
Des d'aquest punt hi ha una vista privilegiada del poble, que si algú no hi ha estat, recomanem anar-hi amb temps per badar per cada racó d'aquest llogaret fantàstic. Un poble mil·lenari amb carrers i cases dels segles XVI i XVII, i el conegut pont penjat sobre la riera.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: