dijous, 27 d’octubre de 2016

Beuda i Mare de Déu del Mont

Mª Clara Martínez (10setembre 2016)
En aquesta ruta tenim molta historia, donat que recorrerem diverses esglésies i ermites romàniques, imponents i antigues cases pairals, un antic monestir, fonts, arbres monumentals, i unes vistes excepcionals des del Santuari de la Mare de Deu del Mont. En aquest santuari hi va fer estada Mn Jacint Verdaguer, hi s'hi va inspirar per escriure la seva obra «Canigó». Hi ha un monument en honor seu.
Es una ruta de dificultat moderada. Son 16 km i 890 metres de desnivell acumulat. Iniciem la caminada a Beuda, un petit municipi de la Garrotxa. Sortim del poble cap a la dreta, tot seguint el GR-2. El primer que crida l'atenció son les grans pedreres d'alabastre que ens queden a la nostra dreta, explotades des de l’època romana i emprades durant l’edat mitjana per fer retaules i escultures arreu del país. Actualment se'n extreu guix.
A poc mes de quatre km del poble trobem la pairalia del Noguer de Segueró, una gran mansió fortificada de senyors rurals. En el seu entorn també hi trobem la ermita de Santa Maria de Segueró i la Rectoria, i una font envoltada de xiprers centenaris en honor a Mn Cinto Verdaguer, que la va visitar.Seguim caminant, deixem el GR-2 i la pista i prenem un bonic sender empedrat que ens enfila per la Muntanya del Sucre, amb una bona pujada, fins a Falgars, una altre gran casa pairal i la capella de l'Anunciació , en el camí que puja al Santuari de la Mare de Deu del Mont. Ens trobem a 850 metres d'alçada, i les vistes des de l'era d'aquesta finca son espectaculars.
Pels voltants d'aquesta casa hi trobem alguns arbres monumentals, sobretot roures. L'entorn es magnífic.
Continuem el nostre camí, pujant amb ganes, fins arribar al cim de la Muntanya del Mont, on hi ha el Santuari de la Mare de Deu del Mont. Les vistes des d'aquest lloc son espectaculars. 1.125 metres d'alçada i res que faci nosa ens permeten gaudir de una esplèndida panoràmica de 360º.
En un extrem del mirador hi ha una escultura de Mn Cinto Verdaguer, que va fer estada en aquest santuari on va escriure la seva obra «Canigó»
Vist el santuari i després d'una bona estona contemplant les magnífiques vistes, toca començar el descens. Per no haver de caminar massa estona per asfalt, anem fent dreceres i passem per senders i corriols amb fort pendent, fins el monestir de Sant Llorenç de Sous. Aquest antic monestir està en ruïnes, però actualment s'està restaurant, i ja es pot apreciar com n'havia de ser de gran i magnífic aquest lloc. Passem una bona estona recorrent totes les estances i racons del monestir i gaudint una vegada mes d'espectaculars vistes.


Continuem caminant, ara per pista asfaltada i planejant per damunt els Cingles de Roca Pastora, fins a la font del mateix nom. La font de Roca Pastora es troba una mica enlairada, sota una gran bauma, i es un lloc ideal per fer una aturada i gaudir del paisatge. Uns metres mes avall deixem definitivament la carretera i agafem un sender que en forta baixada, ens porta de tornada a Beuda, gaudint en tot moment de magnífiques vistes sobre El Castellot i el poble de Beuda.
Arribats al poble visitem la seva plaça i l'església de Sant Feliu i donem per finalitzada la sortida d'avui. Per acabar de visitar els magnífics monuments romànics de Beuda, amb el cotxe anem fins a Palera, que s'hi accedeix per un trencant ben senyalitzat de la carretera a Besalú, on visitem l'església del Sant Sepulcre de Palera i la de Santa Maria de Palera.
I ja a prop de Besalú, la darrera visita d'avui: Sant Pere de Lligordà, església parroquial del veïnat del mateix nom. Ara sí que posem punt i final a la jornada d'avui, en la que hem gaudit de magnífiques mostres del romànic, cases pairals amb molta historia i impressionants vistes des dels punts mes elevats. Us esperem a la propera!


Fotos: Julio Santiago

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: