dimarts, 22 de juliol del 2025

Ulldecona - Godall

Excursió entre les poblacions d'Ulldecona i Godall a la comarca del Montsià. Un recorregut de 15 kilòmetres i uns 400 metres de desnivell. (Antoni Llagostera, 17 octubre 2024).



Sortim a tocar de Ulldecona, amb el primer objectiu a la vista, pujar fins al seu castell. Hi ha un parell de camins, un que puja més directe i l'altre que volta una mica cap a l'esquerra i que passa per un sender molt bonic i endreçat. El que puja directe passa per una creu que recorda l'assassinat de Mª Carme Castell que va tenir lloc la nit del 13 al 14 de febrer de l'any 1982. Un dels capítols del programa Crims de TV3 va estar dedicat a aquesta desgràcia. Un cop a dalt del castell es pot visitar. Ens trobem davant un exemple clar de castell de frontera. Durant la ocupació àrab era una fortificació andalusí. Més endavant es va transformar en un castell cristià. Actualment el conjunt fortificat consta de tres edificacions (dues torres i l'antiga església), i restes d'altres enderrocades i tot envoltat d'una muralla perimetral. Es conserven encara vestigis del primer castell àrab sobretot a la muralla. Les vistes des d'aquest punt són magnífiques amb el poble als nostres peus i tots els camps i camps de conreu que l'envolten.











Un cop  vist el castell, nosaltres amb visita guiada inclosa, tornem a baixar per el mateix camí per enllaçar amb la Sèquia de les Foies. El recorregut no té pèrdua ja que cal anar seguint aquesta sèquia que reparteix l'aigua per les diferents finques i així poder regar. Anem veient kilòmetres i kilòmetres d'arbres fruiters. En aquesta zona el clima és més bo. També hi ha ametllers i oliveres. Tot i ser una zona molt planera a la nostra dreta hi veiem tota la serra del Montsià i a l'esquerra la serra de Godall. Adossada a les parets d'aquesta muntanya hi podem veure l'ermita de la Pietat. El seu color blanc fa que es visualitzi de ben lluny. Està a 4 kilòmetres d'Ulldecona i el darrer tram enfila per un camí que ens acosta fins a l'entrada del recinte. Els orígens remots de l'ermita ens són desconeguts. No hi ha documentació que l'esmenti anterior al segle XV, però les estructures conservades ens remeten als segles XIII i XIV. És un indret molt apreciat per als veïns de la zona. La seva balconada és un mirador impressionant a tot el camí que hem fet i tot l'entorn. Fins i tot podem entreveure el castell de Peñíscola. 











I això no és tot. En aquest punt hi trobem un conjunt rupestre on hi han unes pintures molt importants. És el més complex i ben conservat exemple d'art Llevantí català i un dels més importants de la Península Ibèrica. Les seves escenes ens apropen a la societat, la cultura i els rituals d'aquesta primera societat post-paleolítica de fa 8.000 anys. Us recomanen la  visita guiada com nosaltres hem fet. És un indret per quedar-s'hi pro la excursió continua. De fet hem menjat una mica ja a fora del recinte on hi ha unes taules habilitades al costat de l'aparcament. I en aquest punt segueix el corriol que enfila Serra de Godall amunt. Es tracta d'un antic camí ramader on també hi trobem el mirador de la Foia on podem veure tota la vall d'Ulldecona i fins a l'infinit. És un bon punt per reposar de la pujada que ens porta fins a la part alta on recuperem les zones de conreu amb les oliveres. I al arribar-hi descobrim noves vistes ja del País Valencià i del Massís dels Ports. Més endavant, ja una mica de baixada, trobem les restes del corral de la Pedrera i una antiga pedrera tot passant per el coll de Cocons. A principis de segle passat s'hi extreien els blocs de pedra amb que es feien les moles dels molins d'oli de les Terres de l'Ebre. A mida que anem baixant passem per una zona on les oliveres són mil·lenàries. Fins i tot estan documentades i uns plafons ens informen de les seves mides. La més gran fa uns 7 metres de perímetre de tronc, gairebé 9 metres el que és la base del tronc, uns 44 metres tota l'àrea de la copa de l'arbre i 7'60 metres d'alçada. Realment impressionant. 











Ja només ens queda arribar a la població de Godall que dona nom a la serra. Ho fem seguint l'antic camí que anava fins a Ulldecona. Un sender de molt bon fer, en alguns trans delimitat per murs de pedra seca. Al poble hi viuen uns 600 habitants i està situat a 160 metres d'altitud. La seva església està dedicada a Sant Salvador. Una ruta molt entretinguda amb varietat de paisatges i molt punts d'interès, com a nosaltres ens agrada. Això si, si acabeu aquí cal preveure com tornar cap a Ulldecona. Nosaltres hem previst tenir-hi un cotxe per fer-ho.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: