dimarts, 31 de desembre del 2024

Tavertet, Balmes i Cingleres

Son moltes les opcions que tenim per fer a la població osonenca de Tavertet, i déu n'hi do les que hem fet tot Caminant per Catalunya. En aquest cas hem optat per fer una ruta entre Balmes i Cingleres de la mà d'en Salva. (dissabte 15 juny 2024)


El punt de sortia el situem a la carretera entre l'Esquirol i Tavertet, a prop del kilòmetre 7. De seguida comencem a enfilar-nos cap a les Roques de la Corbera on ja hi trobem un parell de balmes: la de Corbera i la de la Visera. La de la Corbera es tracta d'una cavitat de 26 metres d'amplada i 7 metres d'alçada màxima. Hi podem veure restes de murs de pedra, especialment a la zona sud-est, que podrien correspondre a una antiga casa. Al costat hi trobem la balma de la Visera a l'interior d'una penya i amb una gran visera sobresortint que li dóna el nom. Té 10 metres d'alçada, 38 d'amplada i 14 de fons. Les seves dimensions son espectaculars.











Seguim per un camí entre mig del bosc i fent una bona pujada que ens porta, si volem, a enfilar-nos a sobre la visera on les vistes son espectaculars. De fet els miradors son constants en aquesta ruta. El pròxim objectiu és la Balma del Castell de la Fossa. És un tram d'anada i tornada, en el nostre cas. Es tracta d'una gran balma fortificada que es troba a la cinglera sota el pla de la Fossa. Es conserven unes restes d'un mur defensiu. Recuperem el camí i seguim tornant a agafar una mica d'alçada. Ens trobem amb la masia de Can Casacuberta que està totalment destrossada. Sembla que fa uns 30 anys que estaria abandonada. Més endavant trobem Cal Gavatx, una masia moderna que abans era anomenada la Maserata o la casa nova de la Maserata, per abandó de la Maserata vella, ara en runes. El fet de canviar el nom sembla que és degut a el casament d'una de les filles o de la pubilla amb un francès. Seguim ara de baixada i travessem el pont de la Balma Destral  i veiem el torrent del Noguer amb força aigua. La propera visita és les Balmes  dels Carlins que veiem en un anar i tornar del camí. També conserva restes de murs de pedra seca que servien de paravents. 











També trobem una font, la de la Serra. Es tracta d'una font ben arranjada a l'interior d'un cobert de pedra amb un gran safareig. A l'exterior hi ha un abeurador pel bestiar. L'aigua sobrant és en part, canalitzada cap a la casa de la Serra. Precisament aquesta casa és el punt més alt de l'excursió. Està formada per un conjunt d'annexos que constitueixen un barri. També hi ha una capella. Tot seguit ens introduïm en un bosc que sembla encantat. La frondositat dels boscos, les fites que trobem i el cruixir de les fulles omplen de màgia aquesta baixada. Davant nostre ens apareix el Crous, una masia de planta en forma de L. Consta de planta baixa i dues plantes pis. A la façana hi ha una galeria coberta i una finestra amb llinda datada amb l'any 1791. Encarem ja la recta final però encara tenim temps de visitar una altra balma. Després de travessar una pista en perfecte estat trobem la Balma de Bosques Cabanyes. Hi ha restes de construccions que demostrarien que van ser habitades. Al terme de Tavertet es calcula que hi havia més de 70 balmes habitades.   











Continuem emboscats entre parets de pedra per un tram fosc, ombrívol i força fresc. Es tracta de les Escletxes. És un tram força curiós. Tornem a trobar el torrent del Noguer i apareixem a la casa de la Corbera, una masia que es troba documentada al capbreu de Tavertet de l'any 1484. I ja tenim els cotxes a tocar. Una bona ruta de 11 kilòmetres i uns 500 metres de desnivell.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

Títol:
Escriu: