diumenge, 26 de maig del 2024

Hostalric

Sortida a la bonica població d'Hostalric, a la comarca de la Selva, el passat dijous 16 de novembre de 2023 amb en Salvador.


La Vila d'Hostalric és declarada Bé d'Interès Nacional i conserva un dels llegats monumentals més notables de l'època medieval catalana.  Situat en un emplaçament privilegiat, al costat del riu Tordera i a les portes d'entrada al Montseny. Comencem la caminada endinsant-nos dins la vila. El primer punt és la Torre d'Ararà, que deu el seu nom a la casa de la qual estava adossada. També és coneguda com a Torre de l'Homenatge o Torre de la Presó. Està considerada la torre més noble de tot el recinte amb 22 metres d'alçada. S'hi pot accedir i és un excel·lent mirador. Seguim el tram de muralla per la seva part exterior que segueix el traçat de l'antic camí Ral i data del segle XIV. 











Se'n conserven uns 600 metres i va ser construït amb la pedra basàltica extreta del turó del castell que presideix el poble. Si seguim ens trobem amb el Portal de Barcelona, una de les quatre entrades al recinte emmurallat i una de les imatges icòniques de la vila. Ens endinsem en els seus carrerons on cada racó és ben curiós. Arribem a l'església de Santa Maria dels Socors situada a la part alta del poble. L'edifici actual és del segle XV. La notícia més antiga sobre l'existència de l'església data del 1280. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb capelles en els contraforts, d'estil gòtic tardà i volta de creueria. El campanar és quadrat amb façana amb elements barrocs.











Arribant a la part més antiga de la vila emmurallada trobem el Portal de les Hortes. És l'únic dels quatre portals que es conserva tal i com era originàriament. Aquí i trobem el camí que baixa a les hortes i al molí. I és cap on ens dirigim nosaltres. Al acostar-nos al riu trobem un antic molí que també va funcionar com a central elèctrica des de principis del segle XIV. Més endavant va servir de molí com a molí de gra i va estar en us fins a mitjans del segle XX. Actualment s'utilitza com habitatge i a l'interior s'hi conserva la maquinària que es feia servir per elaborar la farina.  











La nostra ruta s'endinsa ara per l'horta i la ribera de la Tordera. El bosc de ribera i els colors de tardor son els protagonistes. En aquestes dates hi hem trobat poca aigua. Un riu que neix al Montseny i acaba al mar entre Blanes i Malgrat de Mar formant el delta de la Tordera i que ha estat notícia els darrers anys per les crescudes i inundacions en el seu tram final. Entre punt i punt té un recorregut de 55 kilòmetres. Durant el recorregut també podem veure algun edifici que era una antiga farga. Eren petites fàbriques on s'obtenia ferro per transformar-lo en reixes, claus o eines del camp. Passem també per una zona de conreu vitivinícola, i tot sense perdre de vista el Castell, punt on ens dirigim. Cal suar una miqueta però, ja que està una mica enfilat. Val la pena pujar-hi ja que com hem dit,  és un dels llegats més notables de l'època medieval catalana. De seguida hi arribem a través del camí ral. Es troba situat sobre un aforament de pedra basàltica. El castell compta amb quatre cisternes. La que trobem en el nostre camí fins i tot és visitable. Té una profunditat de 88 metres. La provisió d'aigua era un dels problemes del castell i calia tenir aquestes cisternes per solucionar-ho. Tot seguit ens trobem amb el Portal de Carros, construït al segle XVIII. Era la porta principal d'accés a l'interior de la fortalesa. Hi ha un pont que en els seus orígens tenia un tram llevadís i fou construït per permetre-hi l'accès al trànsit rodat. Unes espitlleres a cada costat de la porta expliquen com es feia la defensa del pont. 











Ens acabem d'enfilar tot gaudint de molt bones vistes tant de l'entorn, com de la població i les seves torres de la muralla que tenien a funció de defensa de tot el conjunt. Més amunt ens topem amb la Torre del Rellotge. Antigament hi havia funcionat un sistema de telegrafia òptica per rebre i emetre senyals. Actualment és utilitzada com a rellotge de la vila. I encara ens queden unes escales per arribar fins al pati d'armes i els espais centrals a partir dels quals es distribueixen les dependències de la fortalesa. Tot i que és de visita lliure us recomanem fer una visita guiada per els seus espais i així conèixer tots els seus racons i curiositats.  


El cos de guàrdia, el polvorí, galeria a prova de bomba ... Al tractar-se d'una fortificació militar tot el recinte té el sistema balauart, o hi trobem els típics elements defensius de l'època, tals com recinte interior, fossat, obres exteriors i camí cobert. I des d'aquest punt podem baixar directament cap al centre de la vila i tornar a passar per el seu casc antic. Una ruta genial que ha combinat història i patrimoni amb paisatge i natura.


1 comentari:

  1. De fet va ser la riera de Santa Coloma qui va dur l'aigua, L Tourdera hi posa el nom

    ResponElimina

Títol:
Escriu: