diumenge, 22 de gener del 2023

Canet d'Adri

CANET D’ADRI – COVA BORATUNA – GORGS RIERA DE CANET
Dissabte 15 octubre 2022 (Mª Clara Martínez)


Magnífica caminada per terres de la comarca del Gironès. L’inici de la ruta la fixem a Canet d’Adri, en un aparcament que hi ha als afores del poble, just al costat de l’església de Sant Viçens. Situat prop la confluència de les rieres d'Adri i de Rocacorba, el poble es compon d'unes quantes cases agrupades entorn a l'església parroquial de Sant Vicenç, mentre la majoria del poblament és disseminat, amb mitja dotzena de diminuts nuclis agregats. L'església és romànica, de tres naus, separades per grans arcades, del segle XI. Va ser modificada al segle XVI, amb una torre campanar damunt la nau i fent nova la porta. Té adossada una torre de planta quadrada. El 1698 era lloc reial.











Comencem a caminar, passem per la Plaça del Poble, i el primer que trobem, a la nostra dreta, es l’entrada de les Gorgues de la Font de la Torre, encara que això ho deixem per fer al final del recorregut. Nosaltres ens dirigim a Ca l’Estanyol, passant primer per un pont, construït el 1804 i refet el 1840 pels propietaris del mas. Anem per pista forestal, guanyant alçada en pocs minuts i gaudint de bones vistes sobre Canet d’Adri a mesura que anem pujant. Anem trobant petits cartells indicadors en quasi tots els encreuaments, com al collet de Miralles, que ens indiquen no tan sols el camí que seguim, sinó també, les possibles opcions d’altres rutes per l’entorn. Aquí deixem la pista i continuem per sender, còmode de caminar, malgrat que continua pujant. Boratuna es un cova espectacular, coneguda des de temps molt antics, on s’hi han trobat restes de l’Edat del Metall i de que s’havia fet servir com a cova sepulcral. Té una entrada de 2’5 per 1’5 metres i de seguida trobem un ressalt que ens fa baixar a una gran sala. Podem fer un bon recorregut, pujant i baixant ressalts i grans blocs. 












Cal anar amb compte amb el cap... a les parets hi ha restes de tosques, estalactites i estalagmites. Parem a esmorzar davant l’entrada, un lloc molt tranquil. Per continuar la ruta, ens podem enfilar per unes lloses de roca que hi ha just a l’esquerra de la boca de la cova. No es gens difícil. A uns vint metres hi ha el camí, un sender preciós, sense massa complicacions, i que anirem seguint, carenant tota la serra de Boratuna, admirant la bellesa de de la Vall de Llémena, i els cingles i muntanyes de l’entorn, amb Llorà i tot un munt de petits nuclis als nostres peus. Fem el punt més alt d’aquesta serra, la Muntanya de Velers, de 545 metres, i a partir d’aquí iniciem el descens que, en alguns punts pot ser haurem de posar mans a terra i vigilar no relliscar, sobretot al inici de la baixada. Després es suavitza, fins el coll de Palomeres, on tornem a trobar indicadors.











Acabem de baixar, fins a trobar la riera de Canet, que malauradament es quasi seca, i per tant, el primer tram el fem seguint la pista forestal. Passat Can Canet ens desviem per anar a trobar les Gorgues de la Font de la Torre, on trobem uns camins ben arranjats, amb baranes i escales que ens faciliten el recorregut. A l’estiu s’ha de demanar hora per internet i ens ofereixen una visita guiada sense cost. Es per no massificar l’entorn i per que es una propietat privada. Aquest es el lloc que al començament de la ruta hem deixat per fer al final. Quan deixem el recinte de les gorgues tornem a ser a prop de l'església de Sant Viçens. Tornem als cotxes i donem per finalitzada la sortida d’avui.




Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. Adri
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2495617
    i més
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=39782007

    ResponElimina

Títol:
Escriu: