Sortida a la comarca de l'Alt Penedès, al municipi d'Avinyonet del Penedès, el passat dimecres 23 de març de 2022 amb l'Antoni Llagostera.
Avui hem fet una ruta molt fàcil, de molts pocs quilòmetres (prop de vuit amb una altitud mínima i màxima de sols 195 i 249 m alt (uns 50 metres de desnivell positiu i negatiu) però plena d’atractius. Jo indicaria quatre punts interessants i destacats: Per sobre de tot, les restes de l’antic monestir de Sant Sebastià dels Gorgs; el jaciment iber de la Font de la Canya; la finca de la Gramanosa i el conjunt de Sant Pere d’Avinyó. I sobre tot, el paisatge del Penedès, amb les seves
extensions de vinya i d'oliveres. Es trobem a la part més alta del municipi d'Avinyonet del Penedès. Hem sortit del mateix monestir de Sant Sebastià dels Gorgs i el primer que hem fet és acostar-nos fins a l'església de la Mare de Déu de la Llinda, situada a prop. Hi ha un kilòmetre d'anada i un altre de tornada. Primer passem pel costat de cal Bou, un xalet d'estil eclèctic datat entre el modernisme i el noucentisme.
Acabem d'arribat a l'ermita. L'actual capella de Santa Maria de la Llinda és el braç sud del transsepte d'una església molt més important, de la qual només es conserva, a més de la capella, part dels murs de llevant, ponent i sud de la nau central. Retornem a Sant Sebastià dels Gorgs, per visitar una mica el veïnat i el monestir, una joia que éss bastant desconeguda. És un antic priorat benedictí, i avui és església parroquial del poble. És d'una nau rectangular, a dos vents, amb absis d'estil gòtic. A la porta hi ha un timpà amb la representació del Pantodràtor voltat d'àngels i fris coronat. Un altre element important és l'alta torre-campanar de planta rectangular amb finestres geminades. Adossat a les antigues dependències monacals hi ha les importants restes d'un petit claustre: arcades amb capitells treballats amb figures d'animals, un capitell i àbac visigòtic. És interessant pujar dalt del campanar i visitar l'interior de l'església on hi ha molts elements interessants.
Sortim del Monestir i caminem passant a tocar de ca l'Amat, una masia interessant i de seguida ens endinsem entre camps de vinyes seguint la discreta serra dels Xops. Mica en mica les oliveres s'obren pas a les vinyes mentre ens acostem a la finca de la Gramanosa. Ens fixem amb la seva curiosa arquitectura. Aquí s'hi fa oli de primera qualitat. Ens queda anar a visitar l'església de Sant Pere d'Avinyó. Aquesta és del segle XVI-XVII i fou construïda a on hi havia el castell d'Avinyó. Forma un petit nucli juntament amb una masia que s'utilitza com a casa de colònies. La capçalera de l'església és quadrada. La façana d'estructura senzilla amb un portal amb frontó triangular, ull de bou i coronament ondulat. El campanar de planta quadrada s'eleva sobre una nau lateral.
Seguim caminant per anar a veure el jaciment ibèric de la Font de la Canya i o Turó de la Fontvde la Canya, situat en un turó de 230 m alt, flanquejat per dos torrents, prop dels nuclis d'Avinyó Nou, Sant Sebastià dels Gorgs i Clariana. Forma part de la ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, una cultura que es va desenvolupar entre els segles VI i I ANE i que va a suposar la incorporació de les nostres terres al concert de les civilitzacions històriques mediterrànies. Va ser descobert casualment el 1997 per un veí, Xavier Esteve, arqueòleg professional, durant uns treballs d'explanació agrícola realitzats a la zona. Els descobriments efectuats durant les excavacions arqueològiques demostren sense cap dubte que el cultiu de la vinya a Catalunya es va originar en les rodalies de l'assentament.
I com que parlem de vinya el nostre recorregut continua per la masia de can Fontanals i Caves Avinyó. Una masia del segle XVI on s'hi fa el cava seguint els principis de l'agricultura tradicional transmesa per els avantpassats. Només ens queda tornar cap al punt de sortida per acabar de gaudir d'un paisatge espectacular ple de vinya. Com veiem una excursió curta pro plena d'atractius per gaudir d'una bona jornada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Títol:
Escriu: