TAVÈRNOLES – BAUMES – CASTELL DE S’AVELLANA – SAVASSONA
Dijous 3 de març de 2022 (Mª Clara Martínez) Caminada per la comarca d’Osona, entre els municipis de Tavèrnoles i Masies de Roda.
Deixem els cotxes i arrenquem la caminada d’avui al petit poble de Tavèrnoles. Creuem la carretera, travessem la zona del Roquet i seguim caminant per pista forestal, fins arribar al Mas la Bauma, una antiga masia-granja encara habitada i en funcionament.
El nom de la casa fa referència a la bauma situada a l'indret on es troba. Aquesta bauma està ben aprofitada, en part obrada i tancada en alguns punts, o utilitzada com a magatzem. Fou refugi del famós bandoler Serrallonga. Es diu que, durant la guerra civil espanyola, va impactar un obús a la casa que va causar greus desperfectes. Seguim per la pista, i en un encreuament trobem el Pou de Salou. Originari del segle XVIII i ben restaurat l’any 2010 per l’Ajuntament de les Masies de Roda, és un dels principals al·licients patrimonials del municipi, amb unes dimensions de 5,63 m de profunditat i 6,9 de diàmetre i uns murs d’un gruix considerable. La utilització dels pous de glaç, des de la fi de l’edat mitjana, i sobretot a l’inici de l’època moderna, es va acabar convertint en un element necessari en la vida quotidiana. Això va provocar que la construcció de pous de glaç s'estengués i que amb el temps es convertís en una de les activitats preindustrials més importants per a la gent de la muntanya.
Seguim la nostra marxa, fins el meandre del Ter, on hi ha el pont, la casa del guàrdia i la teuleria de Salou, que formaven part del conjunt de la colònia Salou-Baurier. I una mica més endavant, el Mas Salou, que dona nom a tota la finca. És un dels masos més antics, un casal de extraordinàries dimensions, centre d'una gran explotació agrícola. Datat del segles XIV i XV, va ser de les primeres cases pairals que va disposar d'un camí de fàcil accés i prou conegut. Es creu que podia haver estat una fortificació, residència de soldats, tot i que no s'ha pogut comprovar. Seguim, en direcció a l’ermita de Santa Magdalena, però no hi arribem. Abans d’una gran bauma, enfilem un sender que s’enfila un parell de metres per suavitzar-se tot seguit, resseguint la cinglera per la seva base, fins el castell de s’Avellana.
Aquest camí, sense complicacions, és d’una bellesa extraordinària, amb baumes de grans dimensions i racons de gran bellesa. Arribem al castell de s’Avellana i ens hi enfilem per un camí excavat a la roca. Del castell de s’Avellana, conegut des del 1067, tan sols en queden unes poques restes, però el fet que estigui enfilat sobre un turó ens dona idea de la seva importància estratègica. Les vistes són espectaculars. Posem rumb a la zona de Savassona, passant per la pedrera Font de la Fradera, ara ja inactiva i des don podem veure un dels meandres del Ter quasi sec del tot. Al arribar al mas Passarella posem rumb al jaciment neolític de Savassona, on hi ha tot un seguit de roques gravades amb enigmàtics dibuixos, i l’ermita de Sant Feliuet, enlairada al cim d’un gran pedregam, i des d’on es tenen unes vistes espectaculars.
Toca visita al castell de Savassona, amb l’esglesia de Sant Pere i la rectoria. La primera referència escrita del terme de Savassona és de l'any 889. L'antic castell de Savassona comprenia un terme jurisdiccional que es correspon, gairebé en la seva totalitat, amb l'actual terme municipal de Tavèrnoles. Les primeres referències documentals del castell són de l'any 921, i les de l'església parroquial de Sant Pere de Savassona són de l'any 1035.
Ja tan sols ens queda fer l’ultim tram de camí abans de tornar a Tavèrnoles, passant per la impressionant Bauma de la Baronessa i, ja tocant el poble, un bonic mirador. Una atractiva i entretinguda caminada, amb racons de gran bellesa i molta historia. Esperem que us hagi agradat i fins la propera.
Powered by Wikiloc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Títol:
Escriu: