diumenge, 7 de novembre del 2021

Olost

Olost - Pantà de la Gavarresa – Santa Creu de Jutglar – Sant Adjutori
Dimarts, 14 setembre 2021 (Mª Clara Martínez)


Per fer la caminada d’avui, partim del poble d’Olost, un municipi de la comarca d'Osona, a l'altiplà del Lluçanès. La primera documentació coneguda sobre Olost és del 908, i durant l’Edat Mitjana va ser una de les poblacions amb més pes del Moianès. Va viure un gran creixement als segles XVIII i XIX amb les industries tèxtils i va ser escenari de les guerres carlines. Hem aparcat els cotxes just a tocar de l’església de Santa Maria d’Olost, neoclàssica, amb dos campanars idèntics, de torre octogonal, que han donat a l’edifici una peculiaritat especial. Segons la llegenda que envolta la construcció d’aquesta església, una família propietària d’Olost, després d’anys sense poder tenir descendència, va prometre que pagaria un campanar si la Mare de Déu de l’Assumpta els ajudava a tenir un fill: van tenir bessons. 











També en destaca l’Espai Rocaguinarda, per descobrir llegendes i fets reals vinculats als bandolers. El Lluçanès és una terra que de sempre ha estat molt vinculada amb els Camins Ramaders i la Transhumància. Per tal motiu són moltes les grans masies que en el seu temps van actuar com a cases d’acollida de pastors i els seus ramats. Els pastors tenien lloc per dormir i menjar i les cases aprofitaven, d'altra banda, els excrements dels ramats, molt profitosos per abonar les terres. A més, van emergir el sector tèxtil llaner i les grans fires de bestiar, generant una potent activitat econòmica.











Deixem enrere el poble i anem en direcció al pantà de la Gavarresa. Abans, però, ens desviem uns metres per donar una ullada a la Balma dels Gitanos, que s’obre en un marge. Està força emboscada. Tornem al camí principal, anem seguint un tram dels «Camins de la Transhumància del Lluçanès» i no tardem en arribar al pantà de la Gavarresa, que es va construir per abastir d’aigua a les poblacions dels voltants, vins que no va ser suficient i van haver de recórrer a F.E.C.S.A.
Seguim endavant, cap el petit nucli de Santa Creu de Jutglar, agregat a Olost. Dos carrers, l’església de la Santa Creu i la Casa Gran, que va ser casa d’acollida de pastors, en son els elements destacats, a part d’unes poques cases de moderna construcció. La Casa Gran va arribar a acollir fins a sis ramats a l’hora. Aquí trobem un bon lloc per parar a esmorzar.












Ja recuperats iniciem el retorn a Olost, per còmodes pistes forestals, que ens permeten avançar a bon pas. La forta calor ens fa anar buscant ombres per descansar i beure aigua. Passem per grans camps de gira-sols (sembla ser que l’any passat aquests camps van ser sembrats de colza) i tornem a creuar la riera de la Gavarresa, ja passada la presa i amb molt poca aigua. Quan ja quasi tornem a ser a Olost, ens desviem cap el veïnat de Sant Adjutori i la seva capella, situada en un punt enlairat, des d’on tenim unes vistes espectaculars de l’entorn. 


Ara ja sí, que posem rumb de tornada a Olost, donant per acabada la sortida d’avui. Molt fàcil i còmoda de fer, amb diversos punts de interès i molta historia, sobretot referent a la transhumància i tot el que porta associat. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, tot Caminant per Catalunya.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. OLOST
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=59472361

    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=75662035

    ResponElimina

Títol:
Escriu: