divendres, 18 de juny del 2021

Gallecs

 
 
 
Sortida a la zona de Gallecs (Vallès Oriental) el passat dijous 8 d'abril de la mà del nostre company Salvador Arquer. Però qué son els Gallecs? 
És un espai rural de 733,52 hectàrees, situat a quinze quilòmetres al nord de Barcelona, que conserva els seus valors naturals i paisatgístics en un entorn altament antropitzat. La principal activitat de l’espai és l’agrícola, àmbit en el que s’està portant a terme la conversió a l’agricultura ecològica. És també, l’espai lliure referent, cultural i de lleure de les poblacions veïnes, i esdevé un pulmó verd al servei de la Regió Metropolitana de Barcelona i d’un entorn intensament urbanitzat de més de 150.000 habitants.  
 


 
 
 
 
 
 
 
 
L’agricultura constitueix la major part de l’espai, amb una superfície de 535 hectàrees que representa un 75% del territori. Les masses boscoses ocupen 160 hectàrees que en representen un 14%. La resta, la formen les edificacions, els horts recreatius, els espais verds i els més de trenta quilòmetres lineals de camins. L'espai abraça diverses poblacions: Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac.
Mollet del Vallès és la ciutat que acull més hectàrees i precisament és d'on hem sortit per fer la ruta. Després de passar el parc dels Pinetos i travessar l'autopista de seguida ens endinsem en un entorn rural i agrícola. Estem en plena primavera i s'agraeix per la vistositat de colors. Seguim el camó dels bandolers i trobem que molta gent aprofita aquest espai fer fer esport.
Deixem un moment la ruta per acostar-nos fins al parc de l'Hostal del Fum, ja en terme de Palau-solità i Plegamans.  És un recinte tancat de 35.000 m2 amb vegetació autòctona formada a base de pins, alzines, pollancres i arbres de ribera, entre els que hi creix, una gran varietat de plantes com la farigola, l'alfàbrega, el romaní i altres espècies aromàtiques pròpies de la vegetació mediterrània. Les zones arbrades s'alternen amb prats d'herba travessats per camins i un rierol que enllaça diversos estanys d'aigua. El Parc és un espai de refugi de petits mamífers i nidificació d'ocells. També hi trobem una zona de picnic. Peró la sorpresa que ens ha preparat en Salva no ens l'esperavem. I es que en el mateix parc hi trobem el Tren de Palau, una associació d'aficionats als ferrocarris que disposen d'un recorregut de 3 kilometres de vies on no hi falta cap detall. 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
Trens, vagons, vies, estacions, etc etc en petita escala i que fins i tot s'hi pot pujar i circular-hi amb un viatge d'uns 20 minuts. Hem quedat meravellats.
Recuperem la ruta de Gallecs per acostar-nos fins a l'església de Santa Maria, novament en terrenys de Mollet del Vallès. Es tracta d'un edifici romànic tardà del segle XII, i que posteriorment va estar renovat al segle XIV. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Ens endinsem ara, seguint camí, en terme de Parets del Vallès per trobar la Torre de Malla. És un edifici de planta rectangular on sobresurten dues torres de defensa, una finestra gòtica i dos portals dovellats. És un dels exemples de masia dedicada a pagès des de fa molts anys.  Actualment només es dediquen al conreu de l’horta i el cereal. Un dels últims productes incorporats va ser el calçot l’any 1995 convertint-se així en un dels primers productors del Vallès.
Durant el recorregut trobem altres masies con Can Cònsol, Can Jornet o Can Salvi entre d'altres. Coincidint amb la riera de Gallecs també trobem els aiguamolls de Can Salvi.  Disposa d'un observatori d'ocells i algun rètol informatiu.
I només ens queda tornar cap al punt de sortida desprès de veure part d'aquesta zona de Gallecs, afortunadament protegida i conservada, a tocar de la zona metropolitana.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: