dimarts, 9 de febrer del 2021

Sant Fost de Campsentelles

Dimecres, 13 gener 2021 - Salvador Arquer
Sortida del caminant a Sant Fost de Campsentelles, una excursió plena d'atractius. Sant Fost és un municipi de 8.737 habitants (2019) situat a la comarca del Vallès Oriental. I ho em fet estrenant conductor del programa. amb en Salva, aprofitant que coneix a fons el seu poble.
Hem sortit del centre i hem gaudit primer de tot de la zona on cada any s'acostuma a fer el pessebre vivent per Nadal organitzat per un grup de gent amant de les tradicions. També s'hi poden trobar diversos oficis a l'entorn del pessebre.











Seguim la ruta cap al celler de Can Torrents que data del segle XVII. Actualment és un espai per celebrar casaments i banquets. No és d'extranyar doncs que anem trobant també diversos camps de vinya. En aquest sector també hi trobem la primera menció escrita de Sant Fost com a poble data de l’any 967, quan un document parla de la vila de Campsentelles (Campo Sentigis). La primera notícia sobre la parròquia és de l’any 978, any en què ja existia una petita església dedicada a Sant Faust o Fost, soldat màrtir de Còrdova. L’antiga església parroquial es trobava a l’actual plaça de les Glòries Catalanes o del Lledoner i fou consagrada el 4 de desembre de 1141 pel bisbe Arnau de Gurb. Durant l’Edat Mitjana l’actual terme de Sant Fost estava dividit en dues parròquies independents que s’uniren el 1504: Sant Fost de Campsentelles i Sant Cebrià de Cabanyes. I precisament seguim cap a l'església de Cabanyes, monument romànic del segle XII, fou consagrada el 3 de juny de 1192 i és el principal edifici històric-artístic del municipi. És d'etil romànic i d'una sola nau, té un absis semicircular, una absidiola al nord i la volta lleugerament apuntada. La façana té una obertura superior en forma de creu grega, la porta és arquitravada, amb un arc de descàrrega que configura un petit timpà. A la paret nord hi ha un accés a l'interior que recorda una galeria. Són molt curioses les dues finestretes de la paret de migdia, dividides horitzontalment en dues parts. A la part inferior hi ha una mena de mainell, que dóna al trencallums una forma de T. Hi trobem en Pau que vetlla per la conservació de l'espai.











Seguim cap a l'antiga pedrera de Can Rovira i més endavant trobem un pou de glaç. És un dels pous més grans del Vallès, amb una cúpula d'uns 40 metres de perímetres i una profunditat d'uns 15 metres. Fou edificat per ordre dels monjos de Montalegre entre els segles XVI i XVII. Es feia servir per treure gel a l'exterior a través de cinc portes a diferents nivells.  
Seguim fins a trobar el riu Besós, per seguir-lo un petit tram i trenquem a l'esquerra tot enfilant direcció a l'ermita de Sant Pere de Reixach que passem de llarc ja que la visitarem en una altra sortida. El nostre proper objectiu és el Turó de les Maleses on hi trobarem les restes d'un Poblat Ibèric. El recorregut ens fa suar una mica però la recompensa val la pena. Ens trobem amb unes fantàstiques vistes del sector del Barcelonès, una part del Maresme i gran part del Vallès com la Llagosta i Mollet i també Sabadell i Terrassa. 











Ens trobem a la Serralada de Marina, a 462 metres. Trobem les restes del poblat que s'hi han fet diverses intervencions des del 1928. Els seus habitants pertanyien a la tribu dels laietans. L'urbanisme de la zona seguia el patró tradicional d'un carrer central que dividia en dos el poblat. Desprès de gaudir una bona estona de l'espai i les vistes seguim la ruta per la muntanua de l'Amigó i cap al sector de la Conreria on ja hem previst un cotxe per tornar al punt de sortida.


Una ruta de 16 kilòmetres i gairebé 600 metres de desnivell acumulat.


Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: