dissabte, 9 de gener del 2021

Rec Comtal





Dimecres, 25 novembre 2020 - Antoni Llagostera
Sortida a Barcelona per seguir el traçat de l'antic Rec Comtal, una infraestructura hidràulica que travessava Barcelona, des del barri de la Trinitat Vella i fins a la Barceloneta. D'aquesta manera també farem una passejada per moltes parts de la ciutat que potser no coneixem. Si que és veritat que gairebé no veiem aquesta infraestructura, però si els seus efectes. El Rec Comtal fou un dels principals sistemes d'abastament d'aigua a la ciutat, que també va servir per regar i fer funcionar molins i fàbriques.
Començem la sortida a la casa de les Aigües de Trinitat Vella. En aquest punt, als seus inicis, es recollia l'aigua del riu Besós per subinistrar el Rec Comtal Posteriorment es va anar a buscar l'aigua a la Mina de Montcada que així assegurava més l'aigua. 











Envoltats de nusos viaris, ens endinsem al parc de la Trinitat Vella, una de les grans obres dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Amb una superfície de 60.000 m2 és un pulmó de la ciutat. Hi destaca un estany d'aigua que sorprèn als visitants que no hi han estat mai. Ens fixem també el un parell d'escultures que hi ha a la zona. Deixem el parc i ens introduïm al barri de Sant Andreu passant per diversos carrers i per les antigues casernes militars. Al pont de Potosí hi ha unes restes d'un antic molí i també restes d'un aqüeducte romà. Les actuals obres de l'estació de la Sagrera impedeixen veure quelcom. Antigament també hi havia la fàbrica de Can Pellicer, dedicada a colorants i explosius. Seguim per el carrer Cinca i el carrer Andana de l'Estació on s'hi han trobat restes del Rec Comtal. Ens acostem fins a l'església parroquial de Sant Andreu. Després de vàries destruccions, actualment és d'estil entre clàssica i eclecticista. La façana principal, la torre del campanar i el cimbori quadrangular son els elements més destacats. Al costat de l'edifici passem per el carrer del pont, fet que demostra que hi passava el Rec Comtal.












Seguim tot trobant-nos l'antiga fàbrica Fabra i Coats, dedicada a la filatura. A principis del segle XX donava feina a més de 1.500 persones i en el seu moment àlgid va arribar a donar feina a 4.617 treballadors. Actualment s'ha convertit en un centre cultural de primer ordre. Seguim travessant carrers i plaçes, la riera d'Horta, el nou poliesportiu camp del Ferro, i ens introduim a la Sagrera. Arribem a la plaça d'Islàndia. L'acual urbanització vol descobrir de nou el carrer Bufarull i el Rec Comtal de manera que ens podem fer una idea de per on passava. Seguim per Navàs, el passatge Pinyol i la plaça de la Guineu i plaça del Doctor Serrat. En aquest punt l'Antoni fa un rampell i s'escapa del grup per entrar en una botiga de roba amb el nom d'Arxé. Qué està passant ens pregutem. Doncs curiós. al interior d'aquesta botiga hi trobem un pou que encara hi circula aigua. Ja tenim un vestigi de l'antic Rec Comtal que a més està molt ben integrat a la decoració de la botiga.












Arribant a l'alçada del carrer Enamorats / Avinguda Diagonal acabem la ruta, ja que el Rec Comtal al seu pas per la plaça de les Glòries s'ha perdut molt.
No obstant, un cop recuperem els cotxes al punt de sortida, ens desplaçem fins a la mina de Montcasa on posteriorment es va captar l'aigua desprès de comprovar que el riu Besós no era constant. I també al barri de Vallbona ja a Barcelona, podem veure algun tram de canal que s'ha convertit en una zona de lleure.











Una excursió diferent que ens ha aportat molts coneixements i visualitzacions d'una Barcelona poc coneguda per molts.




1 comentari:

  1. El rec
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15143446
    I passant per sant Joan
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16854266
    I un altra via
    http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15224946

    ResponElimina

Títol:
Escriu: