Sortida fàcil i plena d'elements interessants la que hem fet aquest passat dimarts 15 d'octubre amb l'Antoni Llagostera i amb la companyia de l'Enric Gràcia, ex alcalde de Planoles i precisament el que ha promogut la recuperació de part del camí que fem avui: el camí ral de Planès a Ribes de Freser.
Sortim de Planès mateix i el primer que hem de fer es visitar la petita església romànica de Sant Marcel. Té una nau amb absis i un campanar d'espedanya sobre el mur de l'arc triomfal. Ens trobem en aquest petit nucli de cases que pertany a Planoles. Cap allà ens dirigim i de seguida hi arribem.
Destaquem l’església parroquial de Sant Vicenç. Un edifici romànic notable, amb un campanar esvelt i de planta quadrada, més tardà, al seu costat. Conserva una pila baptismal del segle XII. Ens disposem a fer un tram del camí ral de Cerdanya entre Planoles i Ribes de Freser que formava part d’un antic camí, que anava de Ribes a Puigcerdà. Nosaltres el varem fer fa molts programes de TV del Ripollès, des de Planès fins la Creu de Maians. Avui però fem uns 9 kilòmetres on la principal dificultat era reconstruir un tram malmès per la construcció ferroviària que hi ha en el mateix traçat. La línia de tren Barcelona - Puigcerdà. Per aixó l'any 2017 l'ajuntament de Planoles el va recuperar.
Sortint de Planoles arribem a les Casetes que es construïren per a servei del camí ral. També hi trobem la font de la Boixa i ja trobem la via de tren que hem de creuar per un pont.
Seguim baixant per la llera del riu Rigard on ens trobem algun que altre pont i que permet veure alguns dels pilars del pont de ferro corbat del Solà. Estem davant un conjunt amb un pont metàl·lic en corba, de gairebé 50 metres de longitud i més de 15 metres d’alçada, amb tres arcs. En aquest punt el tren canvia de vessant del riu Rigard, passant a discorre sota la muntanya de Sant Antoni de Ribes, mitjançant un pont i on calia construir un túnel. Fins i tot més avall trobem les restes d'una cabana que feien servir els guàrdies o soldats que vigilaven el pont.
Seguim baixant cap a Roques Blanques on hem de creuar la N-260 que ens portaria cap a Puigcerdà per la collada de Toses. Antigament hi havia un antic hostal que fou aterrat a primers dels anys cinquanta del segle XX. En aquest put el camí ral es perd i cal pujar cap al coll de Segura on coincidim amb el final de la via ferrata de la Roca de la Creu i el camí de tornada cap a Ribes. Entrem a la capital de la vall de Ribes per l'oratori de Sant Cristòfol i el carrer Cerdanya.
Aprofitem per visitar l'església parroquial de Santa Maria. És una església moderna, que va reemplaçar la que fou destruïda el 1936. De l'antic edifici romànic s'en conserven tres absis, restaurats i servint actualment com a capelles laterals de la mateixa. També es conserva el campanar aixecat en època barroca. I fins aquí aquesta sortida recuperant el camí ral de Cerdanya. Uns 9 kilòmetres, gairebé tots de baixada i de molt bon fer.
Pont del Solà, mai l¡havia sentit. Sempre el Pont de Ferro.
ResponEliminahttp://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2018/07/el-transpirinenc-planoles.html
I gràcies a que vaig fet història d'aquest camí
http://joanbenet-foradelcami.blogspot.com/2016/12/el-cami-de-planoles.html
Ara el recuperen per a turisme
Ai! les fotos que vaig fer d'aquest pont. Sols jo les podia haver fet. Per dalt, per sota, per dins, pel costat del cingles.Uf!
ResponEliminaLa pregunta on son?
Per cert el Pont d'en Solà, és el de la carretera
ResponElimina