diumenge, 25 de juny del 2017

Gósol - Serra del Verd

Mª Clara Martínez (27 maig 2017)

Avui hem fet una bonica ruta per la comarca del Berguedà. Hem visitat el poble de Gósol i hem fet un recorregut per la serra del Verd, assolint el punt més elevat, el Cap del Verd, amb 2.289 metres.
Gósol forma part de la comarca del Berguedà, però pertany a la província de Lleida. Es troba als peus d'una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, el Pedraforca, i encerclat per tot un seguit de serres, entre elles el Cadí, Ensija, Rasos de Peguera, serra del Verd... És per això que, avui dia, la vida en aquesta població gira en torn al muntanyisme i l'escalada.
És molt gran i variada l'oferta de rutes, caminades i llocs d'esbarjo que s'hi pot trobar. Pujar al Pedraforca, circular al Pedraforca, ruta dels Segadors, Camí dels Bons Homes, alguns pics de la Serra del Cadí (Comabona, Costa Cabirolera, Vulturó.... ) A més, durant la primavera-estiu de l'any 1.906, Picasso hi va fer estada. I per conèixer els racons més interessants del municipi, tal i com ho va fer Picasso, s'han dissenyat vuit petites rutes. La del Castell, la del barri de La Guàrdia,Torrentsenta, Santa Margarida.... I el conegut Camí Picasso, que segueix les seves passes des de Guardiola de Berguedà fins a Bellver de Cerdanya. Seixanta kilòmetres que es poden fer en diferents etapes.











Nosaltres hem sortit de la Plaça Major del poble i ens hem dirigit al Tossal, un turó enlairat, on hi ha les restes de l'Església de Santa Maria del Castell, de la Torre del Castell i de l'antic nucli de població. Va ser aquí, dins el recinte emmurallat i a redòs de l'església i el castell, on es va iniciar el poble de Gósol, i que més tard es va desplaçar a la vall buscant més espai pel bestiar o els seus conreus i per a la seva vida en general.
Un cop visitat aquest espai, enfilem direcció de l'ermita de Santa Margarida, amb molt bones vistes de la vall i les muntanyes que envolten Gósol. Seguim pujant, en moderat ascens, seguint marques de GR. És el GR-150 que, amb més de 151 Km, dona tota la volta al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Arribem al Coll de Mola, on hi trobem una important cruïlla de camins. Ara deixem el GR-150, que gira a la dreta i es dirigeix a Tuixén, i prenem un sender que s'enfila molt decidit per un bonic bosc de pi roig, fins al Portell de l'Ós, on s'ens mostren unes magnífiques vistes sobre la vall de La Vansa, amb el Port del Compte a la dreta, i els últims contraforts de la Serra del Cadí al Nord.
A mesura que hem anat pujant, les vistes han anat guanyant bellesa, amb l'omnipresent Pedraforca escortant-nos en tot moment.












Al Collet del Pla de la Font sortim del bosc i comencem a caminar per immensos prats herbats. El desnivell es fort, i la pujada es fa feixuga. En breu ja tenim el cim del Cap del Verd davant els nostres ulls, amb un últim repetjó en forta pujada, per un gran prat herbat i al que sens dubte val la pena pujar.
Les vistes des d'aquest punt són impressionants: el massís de Port del Compte, els pobles de La Coma i La Pedra i Sant Llorenç de Morunys, pantà Llosa del Cavall, serra de Busa, el Pirineu.... Per aquí passa la Ruta Caracremada, de Pako Crestas, provinent de Gósol i que es dirigeix a Coll de Port, en direcció al refugi de l'Arp.











Després d'admirar les vistes i fer les fotos de rigor, comencem a baixar. Deixem el Cap del Verd enrere, baixant camp a través pels grans prats, fins el Coll del Belitres. Aquest coll és un altre important encreuament de camins. Comunica la vall del Torrent de La Borda (municipi de La Coma i La Pedra), amb la vall del Torrent Fosc (municipi de Gósol). I en surten diferents camins per anar a fer cims o serres properes. En aquest punt iniciem una forta baixada pel Torrent Fosc (o Torrent Forcat, segons algunes fonts). Durant un kilòmetre el desnivell de baixada és molt fort, pel llit rocallós d'un torrent sec, fins arribar a un pont de pedra amb una pista que el creua. Si la seguíssim cap a l'esquerra, tornaríem a l'ermita de Santa Margarida que hem visitat a primera hora. Però nosaltres seguim baixant pel torrent, que ja en pocs minuts es comença a fer més planer, fina a trobar una pista.
Seguint aquesta pista, passem pel paratge de Torrentsenta, on hi ha el riu, la font i l'àrea de Torrentsenta. Una zona molt coneguda i apreciada per la gent de Gósol i els visitants, on es pot passar una molt bona jornada amb la família i els nens, on es pot fer barbacoa i gaudir de la natura, en un entorn molt ben cuidat. I en uns pocs minuts més ja som a l'alberg El Molí de Gósol.
En aquest molí hi molien tota la farina, tant per fer pa com per donar a les bésties. Aprofitava l'aigua dels dos rius de la vall, el Torrentsenta i el de les Fonts. L'edifici ha estat restaurat i no queden elements antics a la vista, però si anem pel darrera, encara es poden veure dues sortides d'aigua i restes de maquinària. Actualment ha estat restaurat i condicionat com alberg juvenil, i ens trobem ja a tan sols un kilòmetre del poble. En aquest bonic espai condicionat amb taules i bancs, a l'ombra d'uns pollancres que voregen el riu al seu pas pel costat del molí, donem per finalitzada la sortida d'avui.


La d'avui ha sigut una preciosa ruta per descobrir part de la serra del Verd, alguns dels seus punts d'interès, els seus punts més elevats i espectaculars vistes, presidides en tot moment per l'omnipresent Pedraforca. Esperem que us hagi agradat i que continueu amb nosaltres, seguint les nostres caminades i gaudint de tot l'encant de la nostra terra.
Fins a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: