diumenge, 22 de novembre del 2009

Mines de Ribes

Aquest dissabte 21 de novembre ens hem quedat a la comarca per fer una excursió a la Vall de Ribes. En concret hem explorat les Mines de Ribes. I és que aquesta vall és un testimoni del desenvolupament tècnic i industrial d'èpoques passades i indispensable per entendre la realitat present del nostre territori. De fet, hi ha fins a 11 recorreguts marcats com a Ruta de les Mines i fins i tot s'ha editat uns mapes. En Toni però, com sempre, ens ha preparat una excursió enllaçant 4 mines entre Batet i Ventolà. La sortida l'hem fet des del Collet de Segura. Per accedir-hi cal agafar una pista que surt de la carretera de Ribes a Queralbs.
Els primers passos els fem per el costat de la casa de Segura i de seguida trobem la mina de Can Possons (explotació de ferro). Seguim el camí marcat i accedirem a la carretera que va a Batet. Arribem a la plaça on hi ha la Capella de la Mare de Déu del Carme i seguim el carrer de l'esquerra que enfina amunt. 30 minuts més tard arribem a una cruïlla on tenim la opció de veure la mina Girona, només cal caminar uns 20 minutets més. Aquesta té una boca d'accés i tres galeries i es pot entrar uns metres. Aquí s'extreia Arseniopirita i per cada tonelada extreta s'hi trobaven uns 30 grams d'or. Ara cal tornar enrere i un cop a la cruïlla seguim amunt, ara cap a la Mina Fernanda, amb uns 30 minuts hi arribem. Aquesta també s'hi pot entrar amb un frontal i vigilant el cap. La explotació era de Pirita Arsenical. Portem 5 kilòmetres i decidim esmorzar en aquest punt on a més les vistes a la Vall del Rigat i Pardines son expléndides. També veiem algunes cases de pagés de Ribes i el nucli de Serrat de Queralbs.
Després d'esmorzar busquem la pista que ens portaria a Ventolà des de Vilamanya. La seguim 10 minuts direcció Ventolà i trenquem a l'esquerra per anar baixant fins a una nova senyal que ens marca la Mina de Can Paloca cap a la dreta. Aquesta és espectacular, també d'explotacions de ferro i en aquest cas és com una bauma. També tenim la opció de veure les runes de la casa de Can Paloca. Estem a la zona de Roques Blanques. Finalment tornem enrere i amb unes vistes espectaculars de Ribes de Freser anem baixant cap al Collet de Segura on tenim els cotxes. Abans però ens acostem a la primera mina, de Can Possons, per entrar-hi ja que al principi l'hem passat de llarg per si ens retrassàvem una mica.
En total haurem fet 11 kilòmetres amb unes 3 hores tot i que nosaltres n'hi hem afegit 3 més per visitar-les i esmorzar amb calma que d'això es tracta, de passar una bona estona.
I avui erem una bona colla, 16. S'hi han afegit alguns veïns de la zona, entre ells la Rosa que ens ha fet de guia juntament amb en Toni i en Ramon que uns dies abans havient estat explorant per no tenir cap ensurt.
Avui també doble racció de coca, en Miquel de bon matí ens ha fet tastar una vegada més la coca de Ribes. I l'Andreu la coca del Caminant, avui més regada que mai.
I si mireu el Facebook del caminant trobareu algunes fotos més curioses de l'excursió d'aquest dissabte (Només cal clicar el botó que posa facebook a la dreta del bloc i no cal estar registrat)
Ah i per cert, hi ha algun caminador que te molta mala sort ja que avui que podia venir li ha agafat la passa o la grip, i sembla que al rànquing comença a perdre posicions desesperadament !

3 comentaris:

  1. Hola a tots i a totes!!!! Una excusió molt interessant i recomanable, és veritat. Ara bé, el cronista oficial ha fet ús d'imatges de la sortida anterior a Castellar, concretament el que respecte a les mines o coves, o no? Per cert, no hi molts "abuelos" en aquesta sortida? no anem bé. I com vaig pronosticar molta penya; s'hauran de plantejar escombrar certa gent. Això se n'ha anat de mare. Un 10 per la noia soja enmig de tants homes; i en Dalmau on és? quin tita. I quan al rànquing hi ha unes garrotades del 2 al 10 que això promet, pronostico més canvis en un futur. Hi ha gent que puja forta.

    ResponElimina
  2. Als geriàtrics hi dos grans grups, els que tenen un cert control sobre els esfínters i els que l’han perdut, en Gus és del segon grup!

    ResponElimina
  3. Els que treballaven aquestes mines, les varen deixar per anar a treballar al Cremallera i quan hi varen acabar, varen tornar a les mines, que funcionaren encara uns anys més, per això s'han trobat enamb tant bon estat

    ResponElimina

Títol:
Escriu: