Nova sortida a la comarca del Maresme, en aquest cas a la Creu de Canet, amb la companyia d'en Josep Grau. (2 setembre 2023)
El punt de sortida el trobem a Arenys de Munt i ens dirigim direccció Can Boter i una zona de masies. Passem per la riera que amb els seus plataners ens ofereixen una ombra molt agradable. Ja coneixem però aquestes rieres del Maresme que quan plou son perilloses. Després dels primers metres passem a tocar de Can Boter, també coneguda com a Villa Mercedes i Ca l'Amar de la Torre. Una masia consstruïda entre els segles XVI i XVII. Està fortificada amb una torre de defensa quadrada. Consta de tres cossos i tres pisos. L'entrada de la casa és adovellada i la torre és acabada amb merlets.
Seguim per una pista que comença a fer una mica de pujada. I de nou passem per una altra masia, Can Sala de Dalt. És de planta regular amb teulada a quatre vessants, igual que la torre que té adossada. Les seves dimensions són tan grans que fins i tot compta amb una capella. La primera notícia de la casa data de 1.115 i els hereus van conservar el nom fins ben entrat el segle XVIII, que va ser extingit en quedar una pubilla. La seva situació permet tenir unes vistes privilegiades tant a la zona marítima del Maresme com a Badalona i Barcelona. També trobem vinya en el nostre recorregut que ens porta a passar per el coll Safiguera. Una pujada una mica més pronunciada ens va acostant cap a la Creu de Canet sense perdre de vista el mar. Primer ens trobem el Mirador de la Creu, on hi trobem un petit cobert que ens pot servir d'aixopluc. I uns metres més enllà arribem a la Creu de Canet que també és coneguda com la creu de Pedracastell. Es tracta d'un espai privilegiat per les vistes panoràmiques de la comarca a dreta i esquerra i per l'extensió de la vall amb el mar Mediterrani al fons banyant la costa del Maresme. La creu ha viscut la història local de primera mà.
La primera Creu de Canet va ser construïda l'any 1901, quan el papa Lleó XIII va demanar als pobles que aixequessin creus commemorant l'entrada al nou segle. Després de ser beneïda l'any 1902, al 1926, una forta ventada durant la nit de Sant Esteve va fer caure el monument. La segona creu fou una còpia de la primera i va ser beneïda el 30 d'octubre de 1927. Aquesta segona creu també va caure. En aquest cas, però, fou al juliol de 1936 a l'inici de la Guerra Civil. I durant els anys 40 s'hi va colocar una creu de fusta. Després de fer una recaptació de fons es va encarregar un nou projecte a l'arquitecte Isidre Puig. L'any 1954 es va beneir la nova Creu, d'estil gaudinià, i és la que podem veure encara avui en dia. Després de gaudir una bona estona de l'espai i reposar una mica tornem a caminar, ara de baixada i anant en compte de no patinar degut a que el terra és de sauló. Passem per una altra masia, Can Bellsollell de la Torre. I de mica en mica ens acostem al poble d'Arenys de Munt on podem aprofitar per visitar-lo. Hi destaca l'església de Sant Martí.
sant Vicenç de Montalt
ResponEliminahttps://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3676682