MARTORELL – Torretes Gramanella i del Clos – Castells de Rosanes i Sant Genís de Rocafort – Antigues mines de plom La Martorellense.
Dimarts, 11 gener 2022 (Mª Clara Martínez)
Iniciem la caminada a la Vil·la de Martorell, al Baix Llobregat, deixant els cotxes molt a prop del Pont del Diable, símbol arquitectònic de Martorell, construït en la Via Augusta que anava de Roma a Cadis, i que no dubtem en visitar, malgrat la boira que enterboleix la seva visió. Esperem que a la tornada s’hagi aixecat.
Travessem el poble d’Est a Oest, pel carrer principal, on podem admirar moltes cases decorades amb esgrafiats, l’església parroquial de Santa Maria i nombrosos detalls que fan que la visita a aquest poble sigui molt interessant. Travessem per sota l’autopista i ens dirigim al Serrat de les Torretes. Abans, però, ens aturem davant unes curioses formacions rocoses que formen promontoris i penya-segats d’interès paisatgístic. Són gresos i conglomerats de sedimentació del triàsic, amb noms de referència topogràfica com la Roca Dreta i la Roca Torta.
Seguint les indicacions dels rètols arribem a la primera de les torretes: la Torreta Gramenella o Torreta Petita, on trobem que l’estan excavant i restaurant. És una torre de planta quadrada, amb nombroses espitlleres i on no hi ha indicis de que sigui d’època romana, sinó molt posterior. La segona torre que visitem és la del Clos, o Torre Gran, que igual que l'anterior és una torre molt senzilla, de planta quadrada i formes massisses. Està força malmesa i tampoc té sostre, però conserva les quatre parets amb un bon nombre d’espitlleres. Aquestes dues torres són les que han donat nom al serrat, i des de totes dues es tenen espectaculars vistes de Martorell amb el seu congost, la plana, Montserrat i la Mola. Un lloc ideal per fer una aturada i esmorzar.
El següent punt de interès és el Castell de Rosanes, que haurem de fer un anar i venir. Diversos trams de la muralla, vestigis d'una torre de planta circular, una dependència de planta rectangular que conserva parcialment una volta i una cisterna excavada al terreny és tot el que en queda del Castell de Rosanes, conegut també com a Castell del Peiret o del Mateuet. Estan situades al cim d'un turó de forma allargassada, el Turó del Peiret, i ocupen tota la seva superfície, dominant la vila de Martorell. Formava part del conjunt de fortaleses que en època medieval defensaven la línia del Llobregat, clau per a la defensa de Barcelona i el control del territori del Penedès, a més del de Martorell. El primer esment documental del castell data de 1033 amb el nom de Rodanas. La darrera notícia del castell data del 1713 quan els filipistes inutilitzaren les defenses del castell, com van fer amb les del Castell del Priorat de Sant Genís de Rocafort i les Torres Gramenella i del Clos. Vist aquest lloc tornem a la pista que seguíem i una mica més endavant tenim una bona visió del conjunt de l’antic Priorat Benedictí, fundat el 1042, i Castell de Sant Genís de Rocafort. El conjunt, es troba força restaurat i pot ser prou interessant seguir algun dels camins que surten de la pista que portem per anar-hi a donar un cop d’ull. Nosaltres, però, girem i ens dirigim a l’antiga mina de plom La Martorellense.
Tan sols en queden les restes que formaven part de l'explotació minera de plom més important de la província de Barcelona. Les estructures que es conserven corresponen a la residència dels directius i dels treballadors, planta de procés, inclosa la xemeneia i accessos a les galeries. El principal destí del plom d'aquesta mina eren els terrissaires, que l'utilitzaven pel vidrat de les peces ceràmiques (plats, olles, cassoles, etc). La seva toxicitat va fer que es prohibís el seu ús i això, unit a la dificultat per trobar mà d'obra, va abocar al tancament, l'any 1963. Un cop vista la mina iniciem el retorn a Martorell, per una pista que ens porta directament a l’entrada del poble, al Pont del Diable, que ara el podem gaudir amb millor llum.
Una ruta molt fàcil, per bons camins, apta per a tothom i plena de bellesa i molta historia. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.
Powered by Wikiloc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Títol:
Escriu: