diumenge, 13 d’abril del 2025
Culfreda
divendres, 14 de març del 2025
Talltendre
dissabte, 8 de març del 2025
Puig Moscós - Molló
Sortim del mateix poble de Molló anant a buscar el GR 11 que seguirem una bona estona. En aquesta tram el GR segueix un antic camí de ferradura o de bast que unia les poblacions de Molló i Setcases. En diuen el camí traginer. Passem a tocar de Can Pletis, una masia rural. Just al costat hi trobem la font del Rossinyol. Seguint el camí trobem un petit oratori dedicat a Santa Magdalena. En aquest pedró, cada 22 de juliol se celebra una missa a Santa Magdalena, patrona del veïnat de Favars i es beneeix el veïnat de Favars perquè tingui un bon any. Al terme de Molló, pràcticament a tots els veïnats es conserva el seu oratori en honor a algun sant-patró.
Per retornar, per no fer totalment el mateix camí, podem iniciar el descens cap a la vall d’Espinavell, dirigint-nos a El Graell i la Bola, per retornar a Molló. És una excursió amb molt bones vistes al Canigó, Esquerdes de Rojà, Costabona, Collada Verda, Gra de Fajol, Coma d’Orri, Pastuira i Borregues, però també cap el Comanegra, el Taga i Serra Cavallera. Avui peró no hem tingut gaire sort. Tant la pujada com la baixada passa per zones de pastura així que és habitual trobar bestiar com vaques i eugues. Passem per el nucli de els Grells, també del municipi de Molló, format per 4 o 5 masies. Un indret molt tranquil per viure-hi.
Passem per un gran bosc de bedolls i creuem un petit rierol per el lloc conegut com el Clot de Sant Benet. Sortim dels boscos frondosos i de mica en mica ens anem acostant a Molló. És imprescindible passejar-se per els seus carrers i almenys visitar l'església de Santa Cecília, una joia del romànic català d'estil llombard.
dimecres, 5 de febrer del 2025
Joanetes - Salt del Roure
dijous, 30 de gener del 2025
Castellterçol
dijous, 23 de gener del 2025
Puigmal de Llo i Puigmal
La pujada més habitual al cim del Puigmal s'acostuma a fer des de la vessant ripollesa, ja sigui des de Fontalba, Núria o el collet de les Barraques de Planoles. Opcions que ja hem fet en aquest programa. L'Eduard ens ha proposat fer-ho des de Err, a l'Alta Cerdanya. El punt de sortida el trobem a l'antiga estació Puigmal 2900 que età tancada des de l'any 2013. Encara hi ha restes d'alguna edificació i equipament. Després de fer un primer tram per carretera ens endinsem a la vall envoltats d'un entorn verd trencat per el vermell del neret.
L'aigua també ens acompanya tot seguint la Ribera d'Err i la seva font que trobem més amunt. Es tracta d'una pujada exigent ja que el desnivell fins al Puigmal és de 1000 metres. Arribem a la font de la ribera d'Err on deixem l'aigua i afrontem un tram molt picat. De mica en mica ens anem acostant al primer objectiu, el Puigmal de Llo. No cal dir que les vistes son espectaculars mentre fem les darreres rampes fins al coll de Llo. Un cop al coll girem a l'esquerra i tenim molt a prop el Puigmal de Llo. Llavors hem de tornar cap al coll i seguir la carena que ens ha de portar al cim tot passant per el Puigmal Petit i finalment el Puigmal.
El tram de carena és espectacular amb algun tram de vertigen tot i que no presenta cap problema per fer-ho. Un cop al Puigmal val la pena fer una aturada i recuperar forçes. Al cim compartim terme amb el municipi de Queralbs, ja a la comarca del Ripollès. És un cim ample i arrodonit on hi trobem una creu de ferro forjat i una placa amb versos de Mossèn Cinto Verdaguer. La baixada l'hem fet per el coll de la Pastera per no passar per el mateix traçat tot i que la part final coincideix amb el mateix tram que hem fet a tocar de la riera. I si la pujada era forta doncs la baixada també ja que els 1000 metres de desnivell s'han de desfer i per tant es tracta una sortida exigent i s'ha d'estar una mica en forma. El recorregut és de 9 kilòmetres.
dijous, 16 de gener del 2025
Castelló d'Empúries - Roses
dilluns, 13 de gener del 2025
Costabona i Roca Colom
Sortida clàssica de la comarca del Ripollès per fer els cims del Costabona i el Roca Colom (27 juny 2024).
La sortida s'acostuma a fer des de la Collada Fonda. Hi arribem per una pisa que enllaça les poblacions d'Espinavell (Molló) i Setcases (ja a la carretera de Vallter). Tot i que no està asfaltada, acostuma a estar en bon estat. Just al punt de la Collada fonda podem deixar el cotxe i és on es canvien els termes de Setcases i Molló. El camí tradicional puja directe al Costabona o va cap a l'esquerra fins al coll de Pal i llavors fer cim. Nosaltres ho hem complicat una mica més i hem trencat cap a la dreta per anar a buscar la carena de la Serra de Finestrol i de nou cap a la dreta ens trobarem amb les Mines de Costabona. Les Escombreres ens demostren que aquí hi havia hagut activitat minera.
També restes d'alguna antiga edificació i fins i tot un tram de via que servia per les vagonetes. Les explotacions consistien en uns treballs de prospecció de tungstè. Aquestes es van dur a terme a partir de l'any 1951 i durant 6 anys aproximadament, desmantellant-se definitivament l'any 1966. El tungstè o wolframi és un element rar. Un element químic metàl·lic de color gris, com l'acer, es caracteritza per ser molt dur i molt difícil de fondre. Afegir que aquestes mines ja es trobem en territori francès. Sembla que s'hi van fer 5 nivells, amb un total de 5,8 kilòmetres de galeries entre comunicacions i sondatges. Ens queda una forta pujada per fer el cim del Costabona. Situat a 2.465 metres és un dels 100 Cims de la FEEC. Hi trobem una fita geodèsica i diverses creus. Una taula ens indica les meravelloses vistes que tenim als 360 graus. Una de les muntanyes més emblemàtiques que veiem és el Massís del Canigó. També en dies de bona visibilitat, el Golf de Roses i la Plana del Rosselló. I a l'altre cantó el sector d'Ulldeter amb el Gra de Fajol o el Bastiments entre d'altres. Un bon lloc per esmorzar-hi després de l'esforç.
La baixada és ben fàcil direcció el Coll de Pal. Per aquest punt hi passa el Meridià Verd, un recorregut que segueix, tant a prop com sigui possible, la línia vertical que descriu el denominat meridià de París, que té l'inici a Dunkerque i acaba a Barcelona (El Masnou). A partir d'aquí el camí ens el marca la carena que ens ha de dur fins al següent cim, el Roca Colom. La carena també fa de frontera entre Catalunya i França. El cim de 2.506 metres està situat a la zona del Circ de Concrós. Les vistes continuen essent impressionants.
La baixada la fem paral·lels a la carena per anar a veure en naixement del riu Tec, precisament a les Fonts del Tec. El seu inici transcorre per una vall profunda que forma l'eix vertebrador de la comarca del Vallespir. Ja al seu tram final creua l'extrem meridional de la plana de Rosselló, al peu de la Serra de l'Albera i acaba desembocant al Mediterrani al terme comunal d'Elna, al nord d'Argelers de la Marenda. Acabem d'arribar de nou al coll de Pal, a ara si, seguim per el camí tradicional que ens ha de portar de nou cap als cotxes. Tot baixant ens trobem amb la Font de Fra Joan i cap a la dreta un camí ens acostaria fins al refugi de Costabona. Es tracta d'un espai on hi havia una antiga mina i on es va fer un petit edifici d'entrada lliure que ens permet passar-hi la nit en cas de necessitat. Està pensat per a nou persones. I ja només ens queda acabar d'arribar fins a la Collada Fonda. Una ruta de 12 kilòmetres i 750 metres de desnivell.