dijous, 9 de gener del 2025

Marmellar

Sortida per conèixer el poble abandonat de Marmellar situat a el Montmell (Baix Penedès) (divendres 21 juny 2024)


El Montmell és el terme municipal més extens de la comarca del Baix Penedès. Amb un marcat paisatge rural medieval i una activitat encarada al món agrari. Disposa de diversos nuclis i urbanitzacions. Nosaltres ens centrem en Marmellar. És el poble més oriental del terme del Montmell. S'hi accedeix per un camí que hi ha a l'esquerra pujant per la carretera que va de Sant Jaume dels Domenys a Aiguaviva, cap a la Talaia Mediterrània. 








El pintoresc poblet, de gairebé mil anys, està sobre un turó a 518 metres d'alçada. L'església i el nucli antic, amb vestigis gòtics, es troba dalt a la dreta, mentre que l'eixample "modern" s'estén a l'esquerra. El lloc de Marmellar és documentat el 1023 entre les confrontacions del terme de Castellví de la Marca (terminum de Marmellare), mentre que el castell de Marmellar s’esmenta el 1041; se sap que l’església de Marmellar fou cedida l’any 1148 a l’abat Nicolau de la comunitat augustiniana de Sant Ruf d’Avinyó, però la temptativa no prosperà. El 1376 el castell de Marmellar era de Bertran de Gallifa i hi havia 15 focs. El 1377 l’església es tancà al culte i els serveis parroquials passaren a l’antiga sufragània del Pla de Manlleu. 








L'església d'estil romànic està pràcticament en runes. Al seu interior hi havia unes pintues que actualment estàn exposades al Museu d'Art de Catalunya. El castell de Marmellar formà part del lot que el rei Pere III va donar a Bernat de Fortià, germà de la reina Sibil·la, però tornà al patrimoni reial després de la mort del Cerimoniós. Més tard pertangué als Boixadors, als Savallà i a d’altres. Des del 1600 l’església de Marmellar fou sufragània de Sant Jaume dels Domenys. 

El poble està deshabitat des dels anys seixanta, actualment està en estat ruïnós a causa dels actes vandàlics. Cal Vell, cal Manso, cal Jan Pau, cal Taverner o ca l'Enrica son algun dels noms de les cases que hi havia. L'església del poble ocupa el punt més alt del turó de Marmellar, a 518 metres d'altitud i també està dedicada a Sant Miquel.  El temple actual deu ser del segle XVII i està compost per una barreja d'estils. Dins de l'església hi havia 112 cadires.








Com altres pobles abandonats, a Marmellar també hi ha històries negres i llegendes que eclipsen la realitat d'aquest llogaret. L'any 2023 es vac celebrar el Mil·lenari del poble, una efemèride molt emotiva i que el nostre guia, en Jordi, hi va tenir molt a veure. En Jordi Casas és un descendent d'antics habitants de Marmellar. Tot i no ser historiador titulat, ha invertit una quantitat enorme d'hores de la seva vida en arxius i biblioteques per documentar amb rigor la història del poble.

La nostra excursió ha passejat per els entorns del poble, i visitant les restes del castell. Un poble que ha marcat la historia que ha acabat desapareixent i que difícilment tornarà a recuperar la vida que havia tingut. En tot cas és un indret fantàstic per fer-hi una ruta i recordar el passat d'aquestes contrades.