dimecres, 15 de desembre del 2021

Campdevànol - Gombrèn

Excursió per un tram del Camí Ral de la Pobla de Lillet entre les poblacions de Campdevànol i Gombrèn a la comarca del Ripollès amb l'Antoni Llagostera, feta el passat dijous 14 de juny aprofitant els colors de la primavera i que ha sortit a TV Ripollès el passat 28 d'octubre.


Sortim de Campdevànol mateix i agafem ja el camí ral per el barri de la Creu, el barri més antic de la població. Hi destacava una creu de terme ara recordada amb una reproducció, que senyalava el canvi de municipi amb Ripoll. La creu orignal la podem veure a tocar de l'església parroquial de la població. 











Continuem seguint paral·lels al riu Merdàs i anem trobant informació del patrimoni. Per exemple el Mas el Miracle. A tocar del camí trobem les restes d'antigues guixeres que eren molt importants per la qualitat del guix. Seguim envoltats de camps i a tocar de la carretera que també ens porta a Gombrèn. Veiem el Mas Coronetes i més endavant el Mas el Cornut, també conegut com l'hostal de Sant Sebastià. 
El camí és magnífic i fàcil de fer. Arribem a la font de Sant Eudald fruit d'un dels miracles que feia quan era portat cap a Ripoll. 











Passem per davant del Mas de Niubó on les primeres referències daten del segle XII. Hi destaca una torre quadrada. L'ombra dels arbres ens ajuda a fer el camí més agradable. Travessem el riu Merdàs i ens acosem fins a la font del Querol, una àrea recreativa molt freqüentada i que ha patit una regulació per evitar les masificacions. És una de les entrades al Torrent de la Cabana. Nosaltres seguim el camí ral i tornem a travessar el riu i passem a tocar del càmping Pirinenc. 











Una mica més enllà arribem a l'ermita de Sant Llorenç de Campdevànol, una església romànica del segle XI. De fet és considerada una de les primeres obres d'aquest estil a Catalunya. Destaca pel seu campanar, conservat en molt bon estat. Tot i això, el seu interior està marcat pel pas de diferents guerres, les quals van destruir-ne bona part. Als anys 90 la van rehabilitar i està en molt bon estat. Decidim que és un bon lloc per exmorzar-hi. Molt a prop hi ha el Mas la Rera, dedicat a turisme rural i a la producció de melmelades i altres productes de qualitat. Seguim passant a tocar del Molí de Serradell on hi destaca una gran masia. També és un càmping i ofereixen servei de restauració.
Ara ens toca agafar un petit tram de carretera fins a l'Empalme on a l'esquerra podem seguir el camí. Des d'aquest punt ens queden poc més de tres kilòmetres per arribar a Gombrèn. De seguida comencem a veure'n alguna imatge i també algun dels cims que l'envolten com el Costa Pubilla. Coincidim amb activitat agrícola on els tractor recullen el menjat del bestiar per passar l'hivern. Passem a tocar de les Coromines, una gran casa de colónies que també es dedica a la ramaderia. Arribem a dues cases ben curioses, Cal Daldic i Can Macaio. Una pertany a Campdevànol i l'altre a Gombrèn. Les separa la riera de Bartés. Entrem als dominis dels Mataplana. Tornem a trobar el Merdàs i la riera de Torrents i de seguida arribem a Gombrèn, un poble que no arriba als 200 habitants.  L'envolten les llegendes del comte Arnau i les històries de la familia Mataplana. 












Ens endinsem per el casc antic on es conserva l'aspecte de vila fortificada, amb vells murs i un portal d'entrada, amb cases antigues i racons que recorden l'época en que era una població menestral, dedicada sobretot a la compra i preparació de la llana i a la fabricació de flassades. Una mica més amunt hi ha la plaça i l'església parroquial de Sant Pere. 


Es tracta d'un edifici d'una sola nau i capelles laterals, coberta amb volta i decorat en estil barroc tardà. A la dreta de la façana hi ha el campanar i al seu interior hi destaca un retaule barroc senzill. Nosaltres acabem la ruta aquí havent previst un cotxe per tornar cap al punt de sortida.

2 comentaris:

  1. i DE GOMBRÈN, ABANS GOMBRENY
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=73767430
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1848701
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3029446
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3178904

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Títol:
Escriu: