El Papiol – Escletxes – Rierada – Ermita del Roser – La Salut – Puig Madrona
Dissabte 12 juny 2021 (Mª Clara Martínez)
El Papiol és un municipi força singular de la comarca del Baix Llobregat, dins de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb molts indrets i racons per descobrir i gaudir. És un poble mil·lenari, que es va anar construint sobre un turó d’uns 160 m d’altura al voltant del castell (s. X), l’edifici més emblemàtic de la localitat, que es veu de lluny des de l’autopista o la carretera.
Travessem el poble i quan trobem el cementiri ens desviem per darrera unes naus per un sender per anar a veure les bescletxes. Les Escletxes són unes esquerdes naturals obertes en un massís de roca calcària. És un lloc que fascinant per als aficionats l’escalada i, d’altra banda, per als interessats en la geologia. A les parets d’aquestes esquerdes es poden observar fòssils coral·lins que evidencien que durant el període del Miocè, fa milions i milions d’anys, el mar arribava fins a aquesta zona.
Passem per dins d’algunes d’elles i un cop vist el lloc sortim a una pista que seguirem fins anar a trobar la riera de Vallvidrera. Estem al juny i fa temps que no plou, i malauradament la riera és seca. On hi hauria d’haver un bonic salt d’aigua tan sols en queda un petit toll i quatre degotalls. Si aneu després de pluges de ben segur que podreu gaudir de tota la seva bellesa. Seguim la pista fins la masia de can Castellví, on hi ha un restaurant i l’ermita del Roser, amb una historia ben curiosa: l’edifici va acollir un cafè fins que l’any 1943 es va celebrar la primera missa. Gracies a aportacions dels feligresos es va comprar la finca i l’any 1978 es celebrava la benedicció de l’església. Passat el restaurant, en una cruïlla, trobem indicadors cap a La Salut. Seguirem la pista, per bosc de pins, alzines i roures. Passarem per diversos colls i encreuaments, tots ben senyalitzats, fins el coll de Faja. Aquí farem anada i tornada a la Salut i el Puig Madrona.
L’ermita conserva una part de la seva construcció preromànica, amb diverses restauracions i modificacions tardanes. La seva existència, com a parròquia, està documentada des finals del segle XI (1060), dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, però el 1315 es va traslladar la parròquia i la devoció a la capella del castell del Papiol, quedant l'ermita dedicada a Sant Pere fins que el 1717 es canvià per la Mare de Déu de la Salut. Galceran Despapiol (senyor del lloc i del castell) autoritzà el trasllat de la parròquia al nucli habitat que s'havia format vora el castell. Llavors l'antic edifici va quedar com a capella rural sota l'advocació de Sant Pere de Madrona i al s. XVIII fou dedicat a la Verge de la Salut com a santuari. Els vilatans del Papiol hi celebren un aplec el segon diumenge de setembre. També cada 12 d'octubre els ciutadans de Valldoreix hi celebren el seu Aplec. Al voltant de l’ermita hi ha una amplia zona amb bancs i taules o podrem gaudir d’un bon pic-nic. I no podem deixar de fer el cim del puig Madrona, una pujada potent però curta.
De darrera l’ermita, per mig el bosc, trobarem un sender que en forta pujada ens puja fins el cim. Aquest modest cim (341 metres) forma part del repte dels 100 cims de la FEEC, i des d’aquí tenim unes fenomenals vistes de tot el Baix Llobregat, fins el mar. També tenim una fantàstica vista de Montserrat, des d’un angle que ens presenta un perfil molt diferent del que estem acostumats a veure.
Tornem a l’ermita, on ens podem refer de l’esforç, en uns bancs a l’ombra de grans arbres. I ja tan sols ens queda prendre el camí de baixada. Tornem al coll de Faja i anem seguint els indicadors. En pocs minuts tornem a ser a El Papiol.
Una bonica caminada per un indret que, envoltat com està de grans nuclis de població, s’ens fa estrany que pugui haver-hi un entorn tant boscós i ple de tresors amagats. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.
Powered by Wikiloc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Títol:
Escriu: