dimecres, 18 de novembre del 2020

Vallhonesta

SANT VICENÇ DE CASTELLET – VALLHONESTA – PUIGSOLER
Dissabte 12 de setembre, Mª Clara Martínez
Sant Vicenç de Castellet és el municipi més gran al sud del Bages pel que fa a nombre d'habitants. És al bell mig de la resta de municipis que configuren aquesta subcomarca -coneguda com a Bages Sud- i exerceix una funció de capitalitat pel que fa a la prestació de determinats serveis (comercials, educatius, sanitaris, etc.) a la resta de municipis: Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Marganell, Castellgalí i el Pont de Vilomara i Rocafort. Comencem a caminar des de l’estació de RENFE i fem una visita a l’església parroquial, dedicada Sant Vicenç, una església de caràcter neogòtic d'una sola nau situada dins el nucli de la vila. Vista l’església, iniciem el recorregut seguint indicacions cap a Sant Pere de la Vallhonesta. 











Passem pel costat de l’escola, per sobre de l’autopista Barcelona-Marresa i arribem a un encreuament de camins. Prenem el que indica Barraca de Serracanta. És una barraca de pedra seca que està del tot reconstruïda i val la pena veure-la. Abans que la fil·loxera acabés amb les vinyes, aquestes barraques eren essencials per aixoplugar-se, guardar eines, o passar-hi alguna nit. N’hi havia a totes les vinyes. Sortim d’allà per un sender una mica perdut fins el coll on tancarem la ruta circular, i posem rumb a Sant Pere de la Vallhonesta. L'església es trobava dins l'antic terme de Vallhonesta que constava com un nucli a part, documentat al segle XII i formant un territori independent que va estar en mans de diferents famílies feudals. Restaurada i amb un munt d’història al seu voltant. A tocar seu, la casa de Cal Campaner, una antiga masia molt coneguda per l’elaboració de vi i que es cuidava de guardar l’església. En algun dels seus murs trobem restes de construcció de filades d’opus spicatum, que ens donen idea de la seva antiguitat.













Molt agraïts als Amics de Sant Pere de Vallhonesta que ens donen una informació molt valuosa d’aquest lloc. Seguim ruta, en direcció a Sant Jaume de Vallhonesta, per una pista asfaltada al llarg de la que s’apleguen la majoria de les masies que formen part d’aquest territori de la Vallhonesta. El conjunt de Sant Jaume de Vallhonesta es troba situat en la carena de la serra de Sant Jaume, orientat en sentit est-oest i al peu del camí Ral Barcelona-Manresa. 











El conjunt està format per diversos edificis, el mas i l'hostal amb un estat de conservació pèssim, i l'església, que es conserva en bon estat. El mas i l'hostal es troben separats per una era enrajolada. Aquí hi trobem als amics de Sant Jaume de Vallhonesta als que també agraïm la seva informació i amabilitat. A la Font de Sant Jaume, a l’altra banda del camí, trobem un racó ideal per esmorzar i recuperar forces. I es que ara ens toca un bon tram de camí per pistes forestals i acabar assolint el cim del Puigsoler. Just abans d’enfilar l’últim tram fins el cim del Puigsoler, trobem una gran masia, ara abandonada: és la Masia de La Serra, i és del segle XV. I ara sí, el darrer tram de camí fins el cim del Puigsoler, en moderat ascens, on fins i tot hi ha una corda per superar un pas de roca sense massa dificultat.












Amb 525 metres d’alçada, el Puigsoler ens permet gaudir d’excepcionals vistes de la muntanya de Montserrat i de tot el seu entorn, i a més, forma part del llistat de 100 cims de la FEEC. Baixem d’aquest modest cim, passem pel anomenat Puigsoler Petit, i ja anem de baixada cap el poble de Sant Vicenç de Castellet, on donem per finalitzada la sortida d’avui. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.



Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: