divendres, 29 de maig del 2020

Montcaro

Excursió al Massís dels ports Tortosa-Beseit el passat dimecres 11 de març de 2020 amb l'Antoni Llagostera, amb l'objectiu de fer el cim del Mont Caro.
Ens situem a la comarca del Baix Ebre al municipi de Roquetes i dins el Parc Natural dels Ports. El punt de sortida el trobem a tocar del nou refugi de Caro, situat a 19 kilòmetres de Tortosa i Roquetes. Aquí hi passa el GR 7 que nosaltres farem de tornada. Hi ha varies opcions de pujar-hi, fins i tot una carretera ens hi porta. Nosaltres hem triant una opció una mica més peculiar i curiosa. Es tracta de pujar pel canal del Tubo. Es tracta d'una pujada forta, uns 350 metres de desnivell. 











Aquesta canal segueix el tub que duu la línia d’alta tensió. A més a més del pendent, cal anar amb cura amb el famós tub (d’alta tensió) que en certs llocs és quasi impossible no tocar-lo. En alguns trams el tub va soterrat i dona la impressió que vas per un barranc o torrentera. Per avançar cal superar unes quantes zones amb gran pedres. El primer tram és una mica més suau però l’espessa vegetació tapona el pas. El tram superior baixa molt recta per un terra molt relliscós de tartera. Es diu canal del Tubo ja que per ell passant els cables,
principalment l’energia elèctrica, protegits per un tubo, que donen servei a la important estació de telecomunicacions del Mont Caro (1.441 m).











Un cop al cim estem rodejats d’antenes de telecomunicacions i de televisió, amb un pedestal de la verge, la verge de la Cinta, patrona de Tortosa. És eL cim més alt del massís dels Ports on es pot gaudir d’una magnífica perspectiva molt més enllà de les Terres de l’Ebre. A la part oriental del cim hi ha un mirador.
Desprès d'un bon esmorzar i de gaudir una bona estona hem reprès la marxa direcció al sud seguint la carena per anar a fer la Moleta Rodona, un cim de 1.362 metres. Diuen que el camí, que no era gaire fressat, recentment esporgat, no ofereix dubtes. En aquest tram de carena, bastant sotmès a les ventades el bosc, deixa pas al matollar, on predominen els boixos i els coixinets de monja. En alguns moments marxem propers a la cinglera que deixem a mà
dreta. Val la pena abocar-s’hi de tant en quan per contemplar el paisatge.
Passarem pels plans de la Moleta Rodona  i la Gronsa, per arribar al coll de Pallers (1.201 m alt). Aquest coll és al peu de grans moles pètries que li donen nom. A més les vistes son espectaculars, també al delta de l'Ebre. I en aquest coll és on agafem el GR 7 canviant de sentit ja direcció al refugi del Caro passant pel coll de la Carrasqueta on trobarem pista, que podem anar evitant seguint les senyals del GR. També trobarem senyals de la ruta d’Estels del Sud.
El GR 7 és un sender de gran recorregut que transcorre l'est i sud-est de la península Ibèrica, des d'Andorra fins a l'estret de Gibraltar. Es tracta del primer sender d'aquest tipus que es va senyalitzar a l'Estat espanyol (es va iniciar el 1974). Té un recorregut que discorre paral·lel a la línia de costa del Mediterrani, però allunyat de vora mar. Forma part del sender europeu E-4 (Tarifa, Espanya-Esparta, Grècia). 











Abans de marxar cal fer una foto a la Cabra Salvatge, el símbol dels Ports. Un mamífer salvatge on els mascles són més grans que les
femelles i tenen les banyes molt menys desenvolupades que els mascles (que arriben fins als 90 cm.). Per adaptar-se al difícil terreny dels ports, estan dotades d'unes ungles amples en les quals els dos dits tenen moviment independent, la qual cosa dota a l'animal d'una extraordinària adherència a la roca i li permet escalar per parets quasi verticals. Aquesta espècie està en règim de protecció. Nosaltres no n'hem trobat cap.



I així hem acabat la primera excursió del Tour Terres de l'Ebre que hem fet durant 3 dies i per sort just abans del Confinament de la Covid-19.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: