dijous, 19 de setembre del 2019

Setcases

SETCASES – TORRENT VALL-LLOBRE – TORRENT DE CARBONER
Mª Clara Martínez - dissabte 20 juliol 2019
Espectacular i entretinguda caminada pel Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Fem una circular en que l’inici i el final és el petit poble de Setcases. El municipi de Setcases ocupa l'extrem nord- oest de la Vall de Camprodon, a la capçalera del Ter. Aquest antic nucli rural ha esdevingut un dels punts més turístics de la comarca gràcies a la proximitat de les pistes d'esquí de Vallter 2000, i a l'espectacularitat del seu entorn. Aquest és punt d’inici de gran quantitat de rutes a peu, i també per pujar a l’estació d’esquí de Vallter 2.000, on podrem esquiar o fer raquetes a l’hivern, o algun dels emblemàtics cims que l’envolten..














Aparquem just a l’entrada on hi ha un parell de bones explanades, creuem el Ter pel pont d’en Xecó, i comencem a resseguir el torrent de Vall-llobre. El camí és marcat i molt ben fresat. El Vall-llobre és un dels molts torrents o rierols afluents del Ter. Neix a la Font de Fra Joan, als peus del Costabona.
La pujada és constant, però fa de bon fer, tot gaudint de l’exuberant vegetació i d’alguns bonics racons amb petits salts..
Arribem a la cabana de la Rodonella. La no existència de masies disperses pel territori, a causa de les difícils condicions, va fer que la gent que vivia al poble disposés d'aquestes cabanes com a bordes, per a tenir el bestiar recollit a l'hivern. A mitjan tardor, el bestiar que passava l'estiu a dalt, en els prats de muntanya, es baixava aquí i pasturava els prats dels voltants. També es guardaven els utensilis del camp, l'herba i es podia estabular algun animal malalt, dormir i menjar. Continuem pujant, resseguint el torrent i creuant-lo en nombroses ocasions, cosa que fa desaconsellable aquest recorregut, o en tot cas extremar les precaucions, en cas de pluja, neu o gel. Passem per trams molt rocallosos i poden ser perillosos.














Seguim fins arribar a la pista que ve de Setcases i va a Espinavell, ls seguim uns metres, i n’agafem una altra, a la dreta que ens porta en pocs minuts al refugi forestal Jaume Ferrer. Aquest és un refugi lliure, que ens pot anar be com a aixoplug en cas de tempesta o per fer nit si fem una travessa. Estem a la collada de la Balmeta, i des d’aquí tenim unes vistes esplèndides de tot el nostre entorn. D’una banda, la Collada Fonda, el Costabona i el Roc colom. A l’altra banda, una espectacular vista de Bastiments, Gra de Fajol, Coma de l’Orri, les Borregues.... I per davant del refugi, les properes pastures i boscos de Puig de Sistra, Coll de Lliens, Pla de Bigues.... amb molts ramats majoritàriament de vaques, però també hem trobat ovelles que buscaven l’ombra dels arbres, i alguns cavalls. Tot un luxe!! Després de passar una bona estona gaudint de l’entorn, iniciem el descens, en fota baixada, directes cap el Torrent de Carboner, tot seguint marques vermelloses. 














A mesura que davallem, podem observar el canvi en la vegetació. Els prats de la zona alta dona pas als boscos de pi negre i pi roig. I quan arribem al fons del torrent de Carboner ens trobem immersos una altra vegada en un agradable i frondós bosc de rivera.
Aquest torrent pren aquest nom pel fet que els arbres que l’envolten varen ser utilitzat per fer carbó. En aquest torrent s’hi amaguen espectaculars salt i racons de gran bellesa, un d’ells el salt del Cossi d’en Batlló.
A partir d’aquí el camí i el descens es suavitzen molt, i no tardem en arribar a la carretera de Vallter 2.000, que la seguim fins arribar al lloc on tenim els cotxes.
Una sortida molt recomanable per gaudir de la natura, d’espectaculars vistes, i de racons de gran bellesa. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera, tot Caminant per Catalunya.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: