dissabte, 25 de febrer del 2017

Sant Martí de Tous

Dissabte 4 febrer 2017 (Mª Clara Martínez)
Avui ens hem desplaçat a la comarca de l'Anoia, en concret a Sant Martí de Tous, per fer un recorregut per alguns dels seus racons més coneguts.
Aquesta es una ruta no massa llarga, uns 11'5 km i poc més de 300 metres de desnivell acumulat, cosa que la fa molt assequible per a la majoria de la gent. Fins i tot per anar amb mainada.
Iniciem la caminada al poble de Sant Martí de Tous. D'aquest poble en cal destacar el castell, que actualment es un gran casal residencial fortificat, considerat Bé Cultural d'Interès Nacional. Aquest castell es troba al cim d'un turó, a 455 metres d'altitud, dominant a l'esquerra la riera de Tous.


Un altre element important és l'església parroquial, protegida com a bé cultural d'interès local, amb una gran creu de terme a la plaça que hi ha davant la seva entrada. I també destacar del poble el Festival de Llegendes de Catalunya, que s'hi celebra des de l'any 2010, el primer cap de setmana de juliol. I es que la vila té al seu darrera gran quantitat de llegendes populars que s'han anat transmetent de generació en generació.
Sortim del poble i, per una pista forestal de molt bon caminar, ens dirigim al Santuari de la Mare de Déu de Sentfores, enlairat en un turó. El lloc és ideal per fer una aturada i contemplar les esplèndides vistes que s'obren als nostres ulls. Una font d'aigua potable, un mirador, una explanada i lavabos. No hi ha excusa per no pujar-hi a fer un berenar o a passar una bona estona.











Travessem alguns boscos i grans camps sembrat de farratge i que ja comença a verdejar. També trobem plans amb ametllers, i les típiques barraques de pedra seca. Passem per darrera el mas de can Vidal i comencem a resseguir la Riera de La Fou, per un bonic sender i envoltats de plantes típiques de les zones humides. A la Font de la Fou hi trobem un racó amb molt encant. Un cap de cérvol de pedra, encastat a la roca en fa de brollador, i tot el lloc es cobert de molses i envoltat d'espessa vegetació.
Una mica més endavant descobrim la Cova del Diable, una gran bauma que amaga el forat d'entrada d'aquesta cova. L'entrada es molt estreta, és una gatera que, un cop dins, es fa molt més espaiosa.
Sense perdre de vista el curs d'aigua, seguim el camí fins arribar a un racó d'espectacular bellesa: el Salt de La Fou, o el Toll Gran.
La Riera de La Fou, en aquest lloc, crea en el seu recorregut una sèrie de tolls, entre els quals destaca el Toll Gran, i rierols que tots junts formen un paratge humit en mig d’una població de secà com és Tous.











El Toll Gran és impressionant. Des de més de vint metres d'alçada, les aigües de la riera cauen formant un gran i profund toll. Ens passaríem hores contemplant aquesta meravella de la natura, però hem de continuar el nostre camí. Abans de deixar enrere del tot la riera, encara en podem gaudir dels seus saltants d'aigua des d'un mirador que, a més d'una vista diferent del Toll Gran, ens mostre unes bones vistes de tot l'entorn.
Tornem a caminar per ample i còmoda pista forestal i arribem a l'Aubereda, un disseminat del municipi de Sant Martí de Tous, format per diverses masies disperses. En destaca el mas de l'Aubereda, considerada la masia més antiga de l'Anoia. Pel seu voltant s'han trobat peces d'època neolítica, ibèrica i romana, i conserva en el seu interior elements molt antics. També, en la seva restauració, es van trobar espitlleres defensives. Els camps de farratges alternen amb els d'ametllers. Una mica més endavant hi ha una zona d'acampada. El lloc és molt adequat tant per trobades de grups nombrosos com per grups petits; disposa d'instal·lacions i refugi.
I en pocs moments tornem a tenir el poble de Sant Martí de Tous a la vista. Ja ens queda poc per ser al poble de tornada.



Una esplèndida ruta per gaudir en família de tots aquest racons que, de ben segur, faran les delícies de tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: