dimecres, 4 d’agost del 2021

Sadernes - ermites alta garrotxa

Sadernes - Sant Grau d’Entreperes – Sant Andreu de Gitarriu – Cingles de Gitarriu – Sant Feliu de Riu. Una fantàstica sortida per terres de l’Alta Garrotxa. Dijous, 10 juny 2021 (Mª Clara Martínez)
Sortim del petit nucli de Sadernes, que pertany a Sales de Llierca. En destaquen l’església de Santa Cecília,romànica i de la que es té noticia des de l’any 977, la Rectoria Vella, actualment arrenjada i usada com a casa de colònies, i can Galceran, una antiga masia de grans dimensions, actualment dedicada al turisme rural. Aparquem en un dels aparcaments habilitats a Sadernes i reculem a peu un petit tram de carretera, fins el pont de Plansarenes, on trobem el primer indicador. Iniciem un bonic sender en direcció a Sant Grau d’Entreperes.











El camí s’enfila de valen per un bonic camí sota bosc, salvarem uns 500 metres en poc més de tres Km, però fan de bon fer. Entreperes és un antic veïnat que pertany a Sales de Llierca. Havia tingut unes deu cases que varen ser quasi totes abandonades. Ara n’hi ha alguna que ha sigut rehabilitada. Sant Grau és una bonica ermita del segle XII, i que als segles XVII o XVIII va ser sobrealçada i allargada per ponent. Té un bon porxo a l’entrada que ens va de meravella per fer l’aturada de l’esmorzar. Ens tornem a posar en marxa, en direcció a Sant Andreu de Gitarriu. Anem per camins més planers i ben senyalitzats, i ens arribem al Puig de Bistoltes, amb unes vistes impressionants i una caiguda de roca quasi vertical. Un lloc ideal per fer una mica de postureig i un bon grapat de fotos. 












Seguim el camí, per senders molt bonics, per boscos de pins, alzines i roures, fins la petita ermita de Sant Andreu de Gitarriu, enlairada en un turó i envoltada de prat. Sant Andreu de Guitarriu és un exemplar típic de l'art romànic de la primera fase, segle XI, tot i que parcialment modificat. És oberta i podem entrar. L’interior és tot enguixat, i el terra de la nau pavimentat amb rajola ceràmica vermella. Fins aquí podríem arribar amb cotxe, des de Montagut-Sadernes, direcció a Bassegoda-Lliurona passant pel coll de la Faja. Però abans d’aventurar-nos per aquestes pistes, pot ser bo demanar informació del seu estat a algun ajuntament o àrea de turisme. Deixem l’ermita, passem pel costat de la masia de Serradell, la seva font i un roure monumental, i arribem als cingles de Gitarriu. Per baixar ho hem de fer a través del Treu Petit, un grau o canal que, en forta baixada, en pocs minuts ens farà arribar a la part baixa. Però abans de baixar, val la pena recórrer la cinglera, per les roques i cap a la dreta, per gaudir de les espectaculars vistes que s’obren davant nostre, presidides pel Bassegoda. 











Després de gaudir una bona estona de les vistes, ens endinsem pel Treu Petit i comencem un vertiginós descens fins a Sant Feliu de Riu. És una església situada a l'antic poble de Riu, en el sector nord-oest de la serra de Gitarriu, sobre la riba esquerra de la riera de Sant Aniol. És una construcció romànica del segle XII i que conserva la ferramenta original en un baten de la porta d’entrada. En aquest punt es comença a sentir a tronar i el cel es cobreix de negres nuvolades i per tant, en lloc de baixar per un sender fins el pont d’en Valentí, fem tot el tram fins a Sadernes per la pista forestal. Una ruta molt vistosa, amb molts punts d'interès i molta historia. 


Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.
Powered by Wikiloc

2 comentaris:

  1. Doncs a gaudir
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2127496

    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2127846
    Cam Agustí
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2127892

    ResponElimina
  2. I Sant Grau
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2564623

    ResponElimina

Títol:
Escriu: