dimecres, 12 d’octubre del 2022

Cotlliure - Banyuls Sur Mer

COLLIOURE – PORT-VENDRES – BANYULS-SUR-MER
Dijous 28 juliol 2022 (Mª Clara Martínez)


Fantàstica sortida per la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord. Fem una ruta lineal, caminant des de Cotlliure a Banyuls-sur-Mer, i per poder fer això, deixem els cotxes a l’aparcament de l’estació de Banyuls-Sur-Mer, i anem en tren fins a Cotlliure. Un cop en Cotlliure ens dirigim a la platja, passant per l’antic cementiri, on podem visitar la tomba d’Antonio Machado. Des de la platja tenim una excepcional vista del Castell Reial i de l’església parroquial de Santa Maria dels Àngels. Deixem la platja i passem pel Museu d’Art Modern de Cotlliure, per un sender que ens porta fins La Glorieta, un lloc encisador per les fantàstiques vistes que es tenen de tot el poble. D’allà ens comencem a enfilar per un sender, fins un antic molí, restaurat i en molt bon estat, i mes amunt, el Fort de Sant Elm, un fort militar construït entre 1538 i 1552 baix Carles I a partir d'una torre fundada en el segle VIII pels Moros. 











El fort Sant Elm ha estat desmilitaritzat en 1903 i abandonat. La torre s'esfondrava, la galeria de tir estava parcialment impracticable i nombrosos murs amenaçaven enfonsar-se. El 21 d'agost de 1913, l'Estat va decidir vendre en subhasta el fort. El fort és declarat Monument Historic, per ordre del 2 d'abril de 1927. Un nou amo decideix llavors restaurar-lo. Les obres van acabar en 1936. Durant la segona guerra mundial, el fort va ser ocupat per la marina alemanya entre 1942 i 1944. Alguns edificis van ser dinamitats a la seva sortida perquè no puguin ser utilitzats per les tropes aliades. Reconstruït en part en 1950, les grans obres van començar en 2004 i des de 2008, el fort està obert al públic. Encara, és una propietat privada, però que poden visitar els turistes. Del fort ens dirigim a Port-Vendres, una vila turística situada al cor de la Costa Vermella, i que alhora és el port d'aigües profundes més important de la zona. En altres temps va ser el principal punt d'embarcament cap a Algèria. Veiem un constant trànsit de camions carregats amb contenidors de diverses mercaderies. Molt a prop trobem un bon lloc per fer una aturada y esmorzar una mica. 











Ens tornem a posar en marxa, voregem el port, i quan arribem al final, prenem un sender que ens enfila muntanya amunt, fins arribar a la carretera que ens porta al Far Béar. La primera torre del far es construeix el 1836, sobre una base de 9 metres. Massa baixa. El segon far es construeix a partir de 1905, amb una torre piramidal de 27 metres d’altura. A partir d’aquí comença l’anomenat «Sentier Littoral» un constant puja i baixa trenca-cames, amb un sender pedregós i de vegades força aeri, que alenteix força la caminada. Aquesta es la part més dura de la caminada, però per contra, pot ser es el tram, visualment, mes bonic, per seu caràcter salvatge i agrest. Un altre lloc amb molt interès, es l’Anse de Paulilles (Badia de Paulilles), un gran espai on hi destaquen les restes de l’antiga fàbrica de dinamita de l’Alfred Nobel, i el taller d’embarcacions catalanes. S’hi pot arribar amb cotxe i s’hi fan visites guiades. I d’allà, seguim pel mateix camí fins a Banyuls-sur Mer, on tenim els cotxes.











Ruta molt atractiva y vistosa, però que cal estar preparat per fer el «Sentier Littoral». I anar ben calçat! Algun tram pot ser una mica complicat... Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera!!


Powered by Wikiloc