divendres, 15 de novembre del 2019

Puigmal desconegut

Excursió del passat 4 d'octubre per la cara més desconeguda del Puigmal que fuig del tradicional camí que puja a aquest cim des de Fontalba.
El punt de sortida el trobem a la font de l'Home Mort, que s'hi pot accdedir des de Queralbs per una pista. De fet en aquesta primera part del recorregut ens afegim al GR-11 que ve de Planoles i ens porta fins a Fontalba en una variant que ens estalvia baixar fins a Queralbs. La primera part del camí és per dins del bosc i mica en mica ens anem trobant espais oberts de pastura. Trobem cabanes com la de Mantegosa o la de Vaquerissa.











Passem pel collet d'Estavaris on tenim una espectacular vista als Torreneules, Balandrau, Taga, Serra Cavallera ... Un recorregut que ens fa superar uns 300 metres de desnivell passant per més zones de pastura i arribant a la Collada de Fontalba. Aquesta variant del GR 11 també és coneguda com el camí dels ventolanesos, ja que era el recorregut que feien els veïns de la vall del Rigat, de Ventolà, per anar de peregrinació cap al Santuari de Núria.
Tot seguit seguim una part del camí de Núria cap a la Dou de Fontalba amb una potent sortida d'aigua. Just per sobre del camí ens dirigim a la Jaça de Fontalba on també hi ha una barraca i restes d'una pleta.

 









El següent objectiu és el cim de la Dou on coincidim amb el tradicional camí de pujar al Puigmal per els excursionisrtes que surten de Fontalba. Nosaltres peró ens continuem movent per aquestes zones de pastura del terme de Queralbs molt importants i que tenien un repartiment molt peculiar que hem explicat al programa Caminant per Catalunya.
Després de fer el cim de la Dou toca baixar de nou cap al punt de sortida on trobem alguna que altra barraca com la del Casadet. Tot i que està en estat ruinós, podem veure que era de planta circular. El següent objectiu, la cova del Penitent. Per arribar-hi ens espera una forta baixada.











Hi trobem dues boques separades per només uns 15 metres, la inferior i la superior, la més gran té un recorregut de 12 metres. Una llegenda explica que hi va viure un penitent. I ja som molt a prop de la Font de l'Home Mort punt final de la excursió. Segons s'explica el nom vindria de que quan hi ha neu és perillós passar-hi i un home es va trobar que s'ensorrava i no el van trobar fins a la primavera.


Un recorregut potser poc conegut de 12'5 kilòmetres però molt interessant.