diumenge, 1 d’agost del 2021

Pont d'Armentera

PONT D’ARMENTERA – QUEROL – SEGUER
Dissabte 29 maig 2021 (Mª Clara Martínez)
Us presentem una divertida i interessant caminada per terres de l’Alt Camp, a la província de Tarragona. Iniciem la ruta a Pont d’Armentera, i com que és una ruta lineal, el primer que hem de fer és anar a portar un parell de cotxes a Seguer per poder tornar en finalitzar la caminada. Un cop tots reunits de nou, donem un vol pel nucli de Pont d’Armentera, que conserva encara nombrosos testimonis del passat de vila fortificada, i on en destaca l’església parroquial de Santa Magdalena, que destaca pel retaule, i de restes arquitectòniques com les del pont de les Femades o les del castell, del segle X.












Ens encaminem cap el riu Gaià i anem seguint un sender molt ben fresat, amb alguns trams equipats amb unes passarel·les de fusta i passamans que donen un toc una mica aventurer i divertit a aquest primer tram de la caminada. També anirem creuant el riu de tant en tant per ponts de fusta. Cal dir que tan les passarel·les com els ponts són ben segures, tan sols cal anar amb una mica de compte. Es tracta d’un bonic recorregut que ressegueix el riu en la seva major part i permet descobrir encantadors llocs que gairebé havien quedat esborrats per la vegetació i la malesa. 












Passem per masos que havien estat molt importants, com mas Boixanc i mas Esplugues; trobarem marges de pedra seca, restes de moltes carboneres i una balma murada per guardar el bestiar; visitarem restes preindustrials com la presa, el canal i la mina de mas Esplugues que produïen electricitat a la central del Molinot, i caminarem per la resclosa i el reg dels Regants del Pont encara en ús. Passada la balma murada farem un tram de camí en moderat ascens i força assolellat, cal anar amb compte amb la calor. Creuem un darrer pont i arribem a uns amplis camps on hi ha el mas Boixanc. Seguim el camí que, en moderat ascens, ens porta a la Font de Querol, una bonica raconada que ens permet refer-nos d’aigua i reposar una mica a l’ombra dels grans arbres. Ja som al poble de Querol, presidit per les ruïnes del Castell de Querol, imposants encara, i que donen una característica silueta a la població, malgrat que no es pot visitar. Les cases s'enfilen als vessants del turó i a la part alta s'aixeca l'església parroquial de Santa Maria, petit edifici construït en èpoques diverses. 



A la Plaça U d’Octubre, en un porxo obert, hi l'Aixopluc dels Castells del Gaià. L’espai compta amb dues maquetes, una del castell de Querol i una altra del de Saburella, situat dins el mateix terme municipal. L’Aixopluc es completa amb cinc plafons, on s’ofereix informació de la Marca Hispànica, els tipus de castells construïts al llarg del riu Gaià durant aquella època i la vida al seu entorn. El Gaià és un dels rius que travessen la província de Tarragona. Allò que el fa especial és que al llarg del seu curs per les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès (de forma perpendicular a la costa) es troba la major concentració de castells medievals de tot el territori català. Per entendre millor tota la història d’aquest castells i els motius que n’hi hagi tants en aquesta zona, és molt recomanable la «Ruta dels Castells Medievals del riu Gaià». Aquesta ruta pels castells del riu Gaià, a més d'un viatge per la geografia tarragonina és principalment un itinerari que us durà a un altra època. Ens referim a l'època de les lluites territorials, dels senyors feudals i els cavallers. L’època de la Reconquesta.












Travessem el poble i la carretera i seguim el nostre camí, ens tornem a trobar amb el riu Gaià i un tram més amunt comencem a seguir uns indicadors que ens porten fins a un recòndit paratge conegut com el Gorg Negre, on una petita resclosa (part d'un projecte inacabat d’una presa) fa que l'aigua quedi reclosa i formi un impressionant toll de color fosc, tot reclòs entre les parets que formen el congost, un paratge impressionant. Es tracta d'un espai de gran valor ecològic i històric que, gràcies a l'impuls de l'ajuntament de Querol s'ha salvaguardat i ara contempla refugis pels ratpenats i s'ha convertit en un nou itinerari de natura.
Tornem uns metres enrere i passem un darrer pont de fusta. Seguim una pista en suau pujada, en direcció a Seguer. Uns 800 metres després de passar el pont de fusta trobem una bifurcació. Els dos camins ens porten a Seguer. Nosaltres prenem el de la dreta, és una mica més llarg amb un tram d’asfalt, però més suau. El de l’esquerra s’enfila més decidit cap el poble. Arribem a Seguer, nucli depenent de Pontils, on destaca l’antic castell al cim del turó i l’església de Sant Bartomeu al seu costat. I aquí donem per finalitzada la sortida d’avui. Una ruta fàcil i divertida, amb un munt de punts d’interés. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.
Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Títol:
Escriu: