diumenge, 24 de juliol del 2022

Torredembarra - Altafulla

Sortida típica de camí de ronda i molt fàcil de fer entre Torredembarra i Altafulla -Antoni Llagostera (dimecres 25 maig 2022)


Hem sortit de Torredembarra, en plena Costa Daurada a Tarragona. Per allargar una mica la ruta es pot aprofundir en visitar punts interessants i amagats d'aquesta població. Nosaltres hem volgut començar al barri més antic de Torredembarra, a Clarà. Es troba a la zona nord-est. S'hi han conservat les poques restes del castell de Clarà, una torre amb una volta que permet l’accés a un recinte i les restes d’un matacà, estan integrades amb l’edificació coneguda com el casal de Cal Xeco. Del vell castell només es conserven alguns vells elements molt adulterats i integrats en un edifici modern. També hi ha l'església parroquial de Sant Joan Baptista de Clarà, documentada des del segle XIII, reformada i/o modificada durant els segles XIV, XVI i XVII i finalment, al segle XIX.











Un cop vist el lloc més antic de Torredembarra ens dirigim cap a buscar la platga  Sortim, doncs, del lloc més antic de Torredembarra. Cal travessar l'antiga N-340 i les vies del tren per un viaducte. Molt a prop també podem gaudir de la vil·la del Moro, un jaciment romà que nosaltres no hem visitat. Entrem a la platja dels Muntanyans, al nord de la zona costanera de Torredembarra. Es tracta d'un indret remarcable per la seva importància ambiental, ja que conserva en els seus dos quilòmetres, les darreres dunes i maresmes salabroses després del Delta de l'Ebre. Estem davant una platja llarga, de 2.200 m, una amplada mitjana de 66 m i una superfície de 145.200 metres quadrats. Tot seguit trobem la Platja de Baix a Mar, situada a l'antic barri de pescadors. En aquest mateix indret hi ha les Antines, un magnífic paisatge submarí que està format per tres barres de roca que, a diferents distàncies, s'alcen paral·leles a la línia de costa en direcció nord-est i on es poden practicar diverses activitats de lleure i esports. La platja té una llargada de 800 m, una amplada mitjana de 42 m i ocupa una superfície de 33.600 metres quadrats, de sorra fina, amb un fons marí pla amb alguna zona rocosa. I a continuació i fins al port hi trobem la platja de la Paella. És la més àmplia de tot el municipi, idònia per als nens gràcies a la seva poca fondària i a la tranquil·litat de les seves aigües. 
Seguint el passeig marítim a part de les platges, també trobem alguns edificis interessants com Can Bofill i fins i tot alguna mostra d'arquitectura moderna que nosaltres hi hem parat atenció.  El camí de ronda comença a tocar del port de Torredembarra a la zona coneguda com el Roquer, un espai de penya-segats. Fins a Altafulla hi ha un 5 kilòmetres de molt bon fer. En aquest primer tram hi trobem la Roca Foradada, també hi ha com un forat cònic, a vegades molt visible i altres difícil de trobar, que en diuen el Bufador. Un camí abrupte entre grans rocs ens porta a tocar de l'aigua, una zona coneguda com el Codolar. Uns espais sens dubte molt fotogènics i espectaculars.











I per espectacular i curiós és el Far de Torredembarra. Una torre far situat a la vora del mar (a la Punta de la Galera). Té una alçada de pla focal sobre el nivell del mar de 58 metres i sobre el terreny de 38 m, amb un abast geogràfic de 20 milles. Aquest far és el que té la torre més alta de tots els fars de Catalunya. Va ser l'últim far construït a Espanya al segle XX i va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Llinàs. Cal dir que es pot visitar i pujar fins a la part alta on hi ha un mirador excepcional. Nosaltres hem pogut pujar-hi gràcies a la gentilesa de Turisme de Torredembarra. Seguim el camí de ronda cap a la platja dels Capellans i del Canyadell. Aquesta es troba envoltada pels penya-segats, amb un paisatge espectacular que combina la roca nua amb la vegetació típica mediterrània. Aquesta platja es caracteritza per a seva tranquil·litat i la seva bellesa natural. És de 60 m de llargada i una amplada mitjana de 35 m, cobrint una superfície de 2.100 metres quadrats, amb una sorra fina i una aigua de bany excel·lent. Compta amb molt serveis. Al final de la platja s’acaba el municipi de Torredembarra i comença el d’Altafulla. Passem per el mirador del Fortí d'Altafulla, un cap de roca, on veiem una àmplia panoràmica de la platja d'Altafulla, amb el fons del castell de Tamarit i la desembocadura del riu Gaià. A part de la zona costanera, a la població hi destaca la Vila Closa, emmurallada, i el castell dels Marquesos de Tamarit, així com la vil·la romana dels Munts per la qual va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.











Nosaltres hem optat per acabar la sortida visitant la vil·la romana gràcies a la gentilesa del MNAT. (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona). Al costat de l'àrea residencial, hi havia edificis funcionals apropiats per a una casa de labor, com construccions per a usos agrícoles com cellers, estables, graners, magatzems de cereals. També hi havia forns i ferreries per a activitats artesanes i, finalment, habitatges per als servents i els esclaus, que eren els que realitzaven les feines del camp.


Una excursió molt complerta que podem ajustar al nostre temps i disponibilitat, ja sigui seguint més tram del camí de ronda o visitant les poblacions.