divendres, 21 d’abril del 2017

Puig de les Aligues i Castell de Curull

Sortida entre setmana el passat dijous 9 de març per fer una excursió per la zona de Vidrà i alguns dels seus atractius.
Començem doncs a Vidrà, un municipi de la comarca d'Osona però pertanyent a la provincia de Girona. Està format per un grup de cases repartides en un parell de carrerons i una placeta. A la part alta hi trobem l'esgslésia de Sant Hilari que fou renovada entorn del 1780. De l'antic edifici romànic en resta només el mur de migdia, que es deixà per aprofitar-lo en la nova construcció de caràcter neoclassicista. 












Ens dirigim de primeres cap al nucli de la Creu de l'Arç situat a uns 500 metres del centre, seguint la mateixa carretera i passant per la masia del Cavaller.
Hi destaca el roure de la Creu de l'Arç, un arbre monumental realment espectacular.
En aquest punt ja deixem la població tot passant per l'ermita de Santa Bàrbara, molt petita, però situada en un indret preciós.
Seguim per el camí de la Vila Vella que ens porta a trobar-nos amb el riu Ges, afluent del Ter. Seguim una estona el PR C-47 (camí vora Ges) i el deixem tot enfilant la riera de Sant Bartomeu cap a Can Portella i Can Puig.
Ens trobem ja dins el terme municipal de Sant Pere de Torelló i a la cara nord de la Baga de la Serra de Curull. A les vistes de Can Barraca comencem a pujar cap al coll de la Coma. Aquí agafem un corriol que ens porta a un dels cims emblemàtics d'aquesta serra, el Puig de l'Aliga o Puig de les Aligues a 1.342 metres d'alçada. Per arribar-hi em fet una forta pujada i fins i tot en algun punt cal ajudar-se de les mans. L'esforç val la pena, les vistes son impressionants.


Tornant al coll, ens hem acostat fins a la casa de la Coma del Coll on s'hi va refugiar el bandoler Ramon Felip, cap de trabucaires.
Recuperem el coll per anar per la banda obaga de la carena en direcció ponent per un camí ben clar que planeja. Al cap de poca estona ens trobem sota el Puig de Curull i a continuació el Castell de Curull, un altre dels nostres objectius de la excursió.  La veritat és que costa de trobar ja que en queden molt poques restes i ens hem de refiar de les coordenades.
Hi ha referències des de l'any 1020.

Tornem a caminar, ara de baixada direcció a la Salgueda i Espaulella, dues grans masies actualment deshabitades. Continuem baixant cap el clot del Pollastre on hi trobem l'imponent Salt del Molí. És realment espectacular i hi sol haver força aigua. Destaca per la seva alçada d'uns 20 metres i també per la seva amplada.  També hi trobem les restes de fins a tres molins que aprofitaven molt be el desnivell del salt per anar recuperant l'aigua.
Seguim el camí amb les marques grogues i blanques del PR i ens trobem un altre element arquitectònic d'interès: el pont de Salgueda, d'origen romànic.












Ja només ens queda enfilar camí amunt per retornar al poble de Vidrà on ens hem fixat, amb la calma que es mereix, amb la masia del Cavaller de Vidrà, considerada una de les més importants del principat.
És un edifici de gust clàssic, amb una mica de barroc. Els seus inicis es remunten al segle XIII. Una bona excursió molt recomanable.