dimarts, 10 de febrer del 2015

Tines a la vall del Flequer

El passat dissabte 31 de gener vàrem fer una sortida a la comarca del Bages, per la vall del Flequer. Una ruta plena de restes d'una época vitinicola que va ser molt important economicament per aquestes terres. Durant el segue XIX el Bages va ser la comarca que més hectàrees de vinya tenia plantades i la que més hectolitres de vi produïa. Fruit d'aquesta activitat, podem gaudir de vàries Tines que servien per fer la fermentació del most, per fer més fàcil les tasques de transport de la verema ja que es feia la el·laboració a peu de vinya. En trobem vàries, les Tines del Belda o del Tosques, o d'en Ricard. 











Les més espectaculars potser son les de l'Escudelleta, un conjunt format per 12 tines en diferents grups que ens dóna una idea de la activitat que hi havia en aquesta zona.
Una excursió molt agradable i fàcil per fer amb tota la família. Nosaltres per arrodonir-la, en Josep Mª ens ha preparat uns quants alicients més, com la Bauma Roja, on també hi ha Tines, o la masia de Can Flequer que dóna nom a la vall. Tampoc han faltat les vistes a la comarca del Bages. 










Finalment hem visitat l'ermita de Sant Pere d'Oristrell. Una petita església d'una sola nau i planta rectangular, amb una porta a la façana de ponent, de mig punt amb la data de 1858. El campanar és quadrat. Documentada al segle XIII ha sofert moltes modificacions que no deixen veure la construcció primitiva.
Ens hem mogut entre les poblacions de Rocafort i Pont de Vilomara.


Fotos: Maria Clara Martínez i Josep Mª Baró