divendres, 3 d’octubre del 2014

Sant Julià Sassorba

Sortida entre setmana la del passat 24 de setembre per gaudir una vegada més de la comarca d'Osona. El lloc escollit, el municipi de Gurb que ja haviem explorat alguna altra vegada. I més concretament la parròquia de Sant Julià Sassorba, a 786 m. Està situada en un entorn privilegiat i tranquil, i hi trobem un conjunt arquitectònic excel·lent. Hi ha una església romànica que es consagrà l'any 1091. En resta una bona part de la nau, ornada amb actuacions llombardes, i el campanar, que està reformat en el seu coronament.
Hem sortit de l'Hostal Nou, que a part de ser un bon restaurant, té molta història ja que antigament era un punt de pas important de Vic cap al Lluçanès.












La ruta està plena de masies, i es que a Gurb n'hi ha moltes, i algunes amb segles d'història. I també moltes fonts com la Salada, la de Sant Pere, de Morellots ...
També hem passat per la parròquia de Sant Cristòfol de Vespella.
L'església nova substitueix l'antiga que era de pedra construïda en una antiga fortalesa o castell. L'actual és datada de 1759, però sembla que no fou acabada completament fins al 1784. Consta d'una sola nau amb plesbiteri i dues capelles laterals. El campanar consta d'una torre quadrada i teulat agut de quatre vessants. Hi ha una casa rectoral adossada que es fa servir com a casa de colònies. També hem visitat l'edifici on hi havia l'antiga escola.
I per rematar la sortida, això si amb cotxe, ens hem acostat fins a una altra ermita, la de Santa Perpètua. Aquesta ratlla el límit amb el municipi de Santa Cecília de Voltregà. Pertany a la parròquia de Vespella i sen desconeix l'origen. L'edifici actual és de planta rectangular i sembla que es va refer o reparar. Té l'orientació clàssica romànica, però no sembla tant antiga, segons expliquen a la web de l'ajuntament de Gurb.

















El que si que tenen tots aquest punts més elevats, unes magnífiques vistes a la plana de Vic i els seus entorns, si la calitxa ho permet.