dilluns, 26 d’octubre del 2015

Cingles de Bertí

Dissabte 17 octubre - Avui hem fet una excursió pels voltants de els cingles de Berti, Els Cingles de Bertí són un conjunt de cingleres i relleus que formen part de la Serralada Prelitoral i que separen l'altiplà del Moianès de la depressió del Vallès.

Nosaltres hem sortit del santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós en direcció al mirador de la Trona, els primers metres els hem fet per baixar al bac de Puiggraciós per situar-nos en la part inferior de la cinglera, la qual hem recorregut per la solella de la Rovira fins a arribar al grau de Montmany, aquest grau és un camí sense cap dificultat, es tracta d'un sender preciós empedrat en algun tram i que en ziga zaga ens permet accedir a la part superior de la cinglera molt fàcilment. 





Un cop arribem a la part superior podem gaudir d'unes espectaculars vistes sobre de la vall del Congost, continuem per un sender que ens porta fins al mirador del sot del grau i a la taula de pedra on vam decidir parar i donar compte del esmorzar. Ara ja seguint el traçat del GR 5 recorrem la cinglera creuant els camps de can volant deixant a la nostra esquerra un dels cims emblemàtiques dela cinglera de Bertí, es tracta del Puigfred de 943 mts. Passem les restes de la masia de can Rombella i des d'aquest punt ja podem divisar el sortint de roca que conforma el mirador de la Trona, en poca estona arribem al creuament on abandonem el GR5 per apropar-nos a la trona per on accedirem a través del Grau de la Trona. des del punt més alt de la trona tenim una vista magnífica de la cinglera que hem estat recorrent, als nostres peus queda el sot del Bac a la llunyania, aquest lloc es encantador i popular entre els escaladors degut a les agulles i sostres de pedra que permeten practicar aquest esport.










Un cop vist el lloc desfem el camí fins arribar de nou a l'encreuament amb el GR5, ara nosaltres ens dirigim cap a la masia de Bellavista vella, abandonant per un temps la cinglera seguim un sender cap al coll de Nou, creuem un bosc d'alzines preciós fins assolir la Font del Pollancre on parem un moment per descansar, lamentablement no hi ha aigua suficient perquè la font broti però el lloc és ideal per reposar una estona. Seguim el nostre camí ara ja per pista forestal en direcció a les restes de la masia de Barnils on prendrem un sender que en suau descens ens porta al petit nucli de Bertí, on visitàrem l'exterior de la masia de Cal Magre i l'església romànica de Sant Pere. Un cop visitat el lloc ens dirigim al Clascar o castell de Bertí com també se li coneix, lamentablement es troba en estat ruïnós però conserva gran part de la seva estructura exterior. Ara travessem la solella del Clascar en direcció de nou a les cingleres fins al grau del Mercader per on accedirem al coll de tripeta que ens dóna pas de nou al sender que ens condueix en poca estona al santuari de Puiggraciós d'on hem començat la nostra excursió d'avui, visitem l'interior del santuari on admirem la imatge de la mare de déu, també a la part exterior visitem la torre de telègraf òptic que es troba a pocs metres i on donem per finalitzada l'excursió d'avui, una excursió no molt llarga d'uns 13 km i 500 mts de desnivell que es fan molt còmodes per un paratge excepcional amb unes panoràmiques magnifiques.




Tetxe: Josep Mª Baró, Fotos: Mª Clara Martínez