dijous, 3 d’agost del 2023

Ruta del Vent

Tothom coneix el Massís del Montgrí i el seu castell o la vall de Santa Caterina i la seva ermita. Uns espais que ja hem visitat amb el Caminant Per aixó aquesta vegada us proposem la Ruta del Vent, una sortida que transcorre per l'interior del Massís, potser no tant conegut, i amb la companyia d'en Toni Roviras, gran coneixedor de la zona. (Divendres 21 abril 2023)


Iniciem la caminada a tocar del Mas Ramades, a la urbanització de Torrevella a Torroella de Montgrí. El Mas Ramades és una masia catalana del segle XVIII i d'origens encara més antics, actualment convertit en casa rural i restaurant. Iniciem aquest recorregut que ens acostarà a l'activitat tradicional del Massís del Montgrí i que agafa el nom de la Ruta del Vent per la coneguda Tramuntana. El primer que trobem és una carrerada, un antic camí ramader i també alguna zona de pas de carros. 











Després d'un tram de pujada arribem a una zona més planera i el camí es fa més agradable, i començem a veure les primeres parets de pedra seca i més marques que ens mostren el pas dels carros. Més endavant arribem al forn de calç de coll de les Sorres i deduïm que aquestes roderes eren provocades per el transport de la calç. Per tant ja trobem una primera activitat industrial al Maassís dels segles XVII al XIX. Seguim i començem a veure barraques de pedra seca. També passem per els pins vells, que com indica el nom son pins que destaquen per les seves dimensions. Els panells informatius ens ajuden a conèixer tots aquests elements que anem trobant. Seguim i ens trobem una cruïlla de camins on passa el GR 92. Nosaltres el farem de tornada ja que la nostra ruta fa una mena de vuit. Passem per la coma Llobera, un terreny força sec. Precisament ens trobem amb una Dolina, una mena de dipòsit que servia per acumular l'aigua per a l'us dels pastors i pagesos. Més endavant trobarem els Cisternons que tenien la mateixa funció de retenir i enmagatzemar la poca aigua que hi ha a la zona.











I més pedra seca, ara en forma d'eixarts, uns murs que delimiten els espais agricoles. A la zona de l'eixart d'en Busqueta hi ha un parell de barraques espectaculars, com la dels Hereus. És una de les més impressionants del Massís. Val la pena fixa-se en aquestes estructures fetes amb pedra seca i sobretot, respectar-les tal com estan. 
Seguint envoltats de vegetació i alguna que altra flor, trobem un altre forn de calç a tocar del camí per facilitar-ne el transport. Si abans hem trobat pins, ara és el torn de les alzines. La pedra seca continua sent la gran protagonista. Més endavant trobem un Pou, el del còrrec del Mustinyà. Un antic pou municipal construït per l'ajuntament de Torroella de Montgrí al costat del córrec que li aportava aigua gairebé tot l'any. Ja funcionava al segle XVII, data a partir de la qual un gran nombre de persones va establir-se a la muntanya. Envoltats de romaní i alzines anem acabant aquesta ruta tornant de nou al Mas Ramades. Una sortida de 7 kilòmetres sense cap dificultat i que us recomanem que feu en dies de poca calor. Nosaltres hem aprofitat per acostar-nos a tocar de l'aigua ja amb el cotxe, just davant de les Illes Medes.


dilluns, 31 de juliol del 2023

Pla de la Calma

Collformic – Pla de la Calma – Sant Cebrià de la Mora – Corral d’en Perera
Divendres, 19 abril 2023 (Mª Clara Martínez)


Bonica i vistosa caminada pel Montseny, per una zona que, malgrat no ser tant coneguda com els seus cims o racons més populars, de ben segur que no ens deixarà indiferents. Es tracta de fer un recorregut pel Pla de la Calma, descobrint racons amb molta història, i sobretot amb molt bones vistes. Iniciem la caminada a Collformic, al que hi podem arribar des de la C-17, des de Tona, o des de l’AP-7, des de Sant Celoni. Deixem els cotxes a l’aparcament de Collformic i prenem una pista forestal, en molt bon estat, en direcció al Pla de la Calma. Aquesta pista coincideix amb el GR-5.2, també conegut com «La Senda dels Miradors, o dels Parcs Naturals» El Sender dels Miradors es desplega sobre el mapa com un gran arc a una distància d'entre quaranta i cinquanta quilòmetres al voltant de la ciutat de Barcelona. Comença i acaba en la riba de la mar Mediterrània, des de Sitges, a la comarca del Garraf, fins a Canet de Mar, al Maresme. Aquest tram de GR també coincideix amb la Ruta Verdaguer i la Ruta del Meridià Verd. 











Comencem en suau ascens, fins el Pla de l’Ase Mort, gaudint un paratge obert amb fantàstiques vistes sobre la Plana de Vic, amb els Cingles de Bertí, La Mola i Montserrat de teló de fons. No hi ha arbres, tot son prats i pastures, pel que no es recomanable fer aquests tipus de recorreguts quan fa molta calor. Quan portem tres quilòmetres caminats, el camí es divideix en dos, i nosaltres prenem el de la dreta, que en suau descens, ens porta fins l’església de Sant Cebrià de la Mora.
Sant Cebrià de la Móra, va ser bastit com un temple romànic, segurament cap el segle XII, de parets gruixudes i de campanar no gaire alt, orientada a ponent. A aquest conjunt s'afegiren, al XVI, dues capelles laterals de caire tardo-gòtic (cap el 1580). Per Corpus els pagesos i veïns de la Móra, com també gent d'altres punts del municipi de Tagamanent, anaven en processó al pedró de la Móra i allà es feia un ofici religiós; però aquest element no s'ha conservat. Al voltant de l'església parroquial s'observen restes de murs, alguns corresponents a la rectoria, però possiblement s'hi haurien bastit altres dependències annexes en les diverses èpoques històriques documentades en la parròquia, les quals seria molt interessant tenir-ne un estudi arqueològic complet. 











Des d’aquesta església, podríem seguir la pista fins el proper mas de La Figuera, amb l’Església de Sant Isidre, però com en altres ocasions, anem modificant la caminada que teníem previst fer segons les nostres necessitats, i optem per escurçar una mica i seguir una pista que en surt d’allà direcció Est. El paisatge i la vegetació canvien radicalment. Deixem els camps oberts per endinsar-nos en un bosc d’alzines, i si abans hem anat en suau descens, ara iniciem una plàcida pujada, també per còmodes pistes forestals, fins a trobar el Corral d’en Perera.
Es tracta d’un conjunt d'edificacions formades per la masoveria o Casa Nova de la Perera més el corral. El corral està format per una construcció senzilla de planta rectangular que tenia una important funció ramadera, podent tenir també funcions agrícoles, de caire més subsistent. Un quilòmetre més endavant ja tornem a ser a la part alta del nostre recorregut, a la zona de camp obert , al Pla del Cafè, amb les ruïnes del Mas del Cafè i espectaculars vistes del Turó de l’Home amb les Agudes, i el Matagalls. Girem a l’esquerra i ja en poc tanquem el cercle de la ruta circular, arribant a l’encreuament on hem agafat direcció a Sant Cebrià de la Mora. Ara tan sols hem de desfer el tram de camí que hem fet aquest matí, fins arribar a l’aparcament de Collformic, on hem deixat els cotxes. Al costat de l’aparcament hi ha el restaurant Collformic, un lloc ideal per acabar la caminada d’avui amb un bon Àpat. Molt bon servei i preu. Sens dubte molt recomanable. Desitgem que us hagi agradat la sortida d’avui i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc